Gävle

Hungerstrejkande fortsätter

1:47 min

Sju afghanska ungdomar fortsätter sin hungerstrejk utanför Migrationsverkets lokaler i Gävle. En av dem är Afson Mahebat som flytt till Sverige undan religiöst förtryck i Afghanistan men som nu riskerar att skickas tillbaka.

– Jag är emot religion och vill inte bära slöja. Jag är rädd att talibanerna kommer att mörda mig om jag utvisas eftersom jag inte accepterar deras regler och lagar, berättar Afson Mohebat.

Hon säger att hon är 17 år och kommer från Jalalabad, en stad nära gränsen mot Pakistan som skakades av stridigheter så sent som förra veckan.

Tillsammans med sex andra afghanska ungdomar hungerstrejkar hon sedan i fredags morse utanför Migrationsverket i Gävle i protest mot att hon inte får stanna i Sverige.

– Sedan i går dricker jag vätska, eftersom jag drabbades av allvarlig uttorkning, berättar Afson Mohebat, som ser hängig och rödögd ut men samtidigt fokuserad.

Hur länge känner du att du kan hålla ut?

– Jag kommer att fortsätta tills jag får ett positivt besked från Migrationsverket, säger hon.

Christian Blackmon är chef för Migrationsverkets asylprövningsenhet i Gävle:

– Det vi gör är att vi gör oss tillgängliga för ungdomarna. Vi försöker titta till dem och vi har också satt in extrapersonal som även tittar till dem nattetid, säger han.

Vad skulle kunna få ett slut på den här situationen?

– Jag vet inte. Jag känner mig väldigt bekymrad över deras hälsa. Jag upplever som att de har bestämt sig för det här. Samtidigt så påverkar inte det här myndighetsutövningen, säger Christian Blackmon på Migrationsverket i Gävle.