Digital teknik tar dig tillbaka till bronsåldern

1:35 min

Den senaste tekniken har landat i bronsåldern när Österlens museum i Simrishamn storsatsar med en ny utställning. Bidrag på 850 000 kronor har gjort att du som besökare kan dansa med gråterskor i sorgeprocession från bronsåldern eller rita hällristningar med digitala pennor.

Magali Ljungar-Chapelon är forskare vid Lunds universitet och kvinnan bakom en av upplevelserna på utställningen "Petroglyfiskt" där man erbjuds virtuella upplevelser kring hällristningar. Magali, med bakgrund inom dans och teater, visar hur man rör kroppen och hur figuren på väggen följer efter, så kallad full body motion capture.

Men här finns även rum med projektioner, digitala pennor och de allra senaste pekskärmarna. Allt i bronsåldersmiljö.

– Det är liksom egentligen en omöjlig allians, men faktiskt kan den ge nutida människor en förståelse för tiden 3 500 år tillbaka, säger museichef Lena Alebo.

Flera olika teknikföretag och institut har samarbetat i utställningen som finansieras framför allt av Region Skåne och Leader. Besökaren får förutom virituella upplevelser sin alldeles egen reseguide i handen. Första delen är faktaspäckad, resten en mycket underhållande reseguide enligt nutidsmodell till bronsåldern.