Lund

Frågan om spårvagn delar Lund

1:35 min

Nu ska Lundaborna få tycka till om den spårväg som i framtiden kan komma att dras genom staden. Därför ordnar kommunen ett antal möten där tjänstemän och invånare träffas för att samtala över en kopp kaffe.

– Som infödd Lundabo känner jag mig jag spontant negativ till spårvägen i Lund för den förstör vår stadsmiljö. Nu vill jag sätta mig in i det här för jag vill engagera mig i anti-spårvägsrörelsen istället, säger Maria Quensel.

Planerna på en spårväg från Lund C, tvärsöver Clemenstorget, via Universitetssjukhuset och ut till ESS, har fått några Lundabor att starta en protestgrupp.

Det är bland annat deras kritik som kommunen vill lyssna till när nu detaljplanen för spårvägen är ute på samråd.

Håkan Lockby, är gatuchef i Lund, och han hoppas att tydlig information ska göra lundaborna mer vänligt inställda till spårvägen, för planen är ändå att det ska gå att åka spårvagn genom staden redan år 2017.

– Vi försöker ge saklig information. Vi har kritiserats för att inte ha informerat tillräckligt. Självklart finns det olika åsikter om det här är bra eller inte och det har vi full respekt för, säger han.

Det var många som ville prata spårväg med Håkan Lockby och hans kollegor, efter bara några minuter var lokalen full av Lundabor.

En av dem, Joakim Fors, kan knappt vänta till det första spadtaget tas år 2015 och i dag kom han med en idé om hur spårväg och cykeltrafik ska samordnas.

– Jag hoppas att cykelinfrastrukturen i anslutning till spårvagnen också ska fixas till och att man ska kunna ta cykel på spårvagnen om det regnar någon dag säger Joakim Fors.