VARA

Hundratals höns kvävdes till döds - Svenskt Fågelkött får kritik

1:25 min

Nya Svenskt Fågelkött AB i Vara får skarp kritik från Livsmedelsverket efter att hundratals höns kvävts till döds under transporten till slakteriet. Det är tredje gången på kort tid det inträffar.

– I en del av transporten var i princip samtliga hönor döda, säger Karin Cerenius som är enhetschef på Livsmedelsverkets kontrollavdelning i Västra Götaland.

De ihjälkvävda hönsen upptäcktes av Livsmedelsverket i en rutinmässig kontroll den 26 april. Hönsen hade hämtats hos en äggproducent i Östergötland.

– Troligtvis har det varit något fel på ventilationen i transporten, säger Karin Cerenius.

Det är inte första gången slakteriet kritiserats för sina dåliga transporter. 2010, när det drevs av andra ägare, dömdes de till en företagsbot på hundra tusen kronor efter att närmare 2000 höns dött under deras transport. Då kördes transporten av en chaufför som annars inte var anställd av företaget, och som saknade erfarenhet av djurtransporter.

Men trots att företaget idag har nya ägare efter att de gått i konkurs, och att den aktuella kritiserade transporten sköttes av slakteriets egen personal, berättar Karin Cerenius att höns dött i transporter vid tre tillfällen det senaste året.

– Företaget är ansvariga för att den här typen av händelser inte ska inträffa. Det är alltid allvarligt när djur lider och dör, men särskilt när det sker vid upprepade tillfällen.

Livsmedelsverket har anmält ärendet till Länsstyrelsen, som nu ska ta ställning till hur de ska gå vidare.

P4 Skaraborg har sökt slakteriet för en kommentar, men utan att lyckas.