Tvååringens pappa larmade själv polisen

1:17 min

I går hittades en tvåårig pojke död i en bil i Eslöv. I förhör har det framkommit att pappan till pojken glömde pojken i bilen då han skulle lämna pojken på dagis. Dödsorsaken är ännu inte fastställd men den misstänks vara överhettning, säger åklagaren.

– I går eftermiddag vid tre-tiden kom samtal till larmcentralen från en pappa att hans lille son, två år gammal, fanns i en bil och att sonen förmodligen var död, säger chefsåklagare Mats Svensson.

Det som skulle bli en helt vanlig arbetsdag slutade i tragedi. Vanligtvis brukade mamman lämna på förskolan, men den här dagen var det pappans uppgift. Men i stället för att lämna barnet parkerade han bilen, bytte till sitt tjänstefordon och körde till jobbet.

– Pappan säger själv att han under eftermiddagen började fundera på om han lämnat barnet eller inte och när det närmar sig slutet på arbetsdagen beger han sig till platsen där han ställt bilen och hittar pojken där, säger Mats Svensson.

Pappan larmade själv ambulans och polis, som på började hjärt- och lungräddning. Pojken fördes sedan till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Enligt Stephan Söderholm, inre befäl på polisen i Lund, hade pojken suttit minst sex timmar i bilen.

– Detta var i går, en solig och varm dag, och eftersom pojken har suttit så länge är det förmodligen det som har orsakat att han dog, säger Mats Svensson.

Den 30-åriga pappan är misstänkt för grovt vållande till annans död, men är släppt och överlämnad till sjukvården. Enligt åklagaren finns det ingen anledning att misstro pappans berättelse.

En rättsmedicinsk undersökning kommer att genomföras nu på fredag, för att faställa den faktiska orsaken till att barnet avled. Därefter ska chefsåklagaren Mats Svensson fatta beslut om fortsatt handläggning av ärendet.

Ekot/P4 Malmöhus