VÄSTERNORRLAND

Neddragningar på tidningsredaktioner kan påverka journalistiken

12 min

Tidningsredaktionerna i länet har stora svårigheter med ekonomin och redaktionerna bantas samtidigt som de samarbetar allt mer, främst inom områden som annons, familjesidor, sport och foto. Det kan påverka journalistiken och medborgarnas delaktighet, enligt medieprofessorn Lars Nord.

I dag kom till exempel tidningen Dagbladet i ny skepnad som en del i förändringsarbetet. Neddragningarna kan påverka den granskande journalistiken, tror Lars Nord, medieprofessor vid Mittuniversitetet.

– Det kan bli ont om god journalistik och granskande journalistik när dagspressen utsätts för ett hårt ekonomiskt tryck. Public Service lever också under ett hårt ekonomiskt tryck, men av annan art. Att god journalistik är utsatt är ett problem, säger han.

Med färre tidningar och lokalredaktioner ser Lars Nord problem med att medborgare inte har val att vända sig till flera olika redaktioner.

– Problemet är om det inte finns ett alternativ. Om du kommer med ett nyhetstips till en redaktion som inte är intresserad av det kan du gå vidare till en annan redaktion, där det kan det bli en stor nyhet där. Om det inte finns möjligheten att vända sig till ett alternativ ser jag det som ett problem ur ett medborgarperspektiv, säger Lars Nord.