Höyre öppnar för Fremskrittspartiet i regeringen

1:42 min

Om fyra månader är det val till Stortinget i Norge. Håller opinionssiffrorna i sig kan det högerpopulistiska och invandringskritiska Fremskittspartiet för första gången hamna i regeringsställning.

Erna Solberg, Höyres partiledare, är just nu norrmännens favorit till statsministerposten. Hon ser inga problem med att ta in också Fremskrittspartiet i regering – trots tidigare tveksamhet mot partiet – både i Norge och i omvärlden.

– Jag uppfattar dem som ett liberalistiskt högerorienterat parti. Och mer glada i att använda oljepengar än oss andra, säger Erna Solberg.

Fremskrittspartiet vill använda mer av Norges oljepengar. Annars är inte skillnaderna mellan det partiet och de andra så stora längre, menar Erna Solberg.

Visst är hon kritisk till en del av dom grova uttalanden om flyktingar som  gjorts av  partiets företrädare.

Men Erna Solberg anser att partiet  har ändrat sig – och inte längre så ensidigt fokuserar på skattesänkningar och kritik mot invandring.

De två andra borgerliga samarbetspartierna – Venstre och Kristelig Folkeparti – är fortfarande något mer skeptiska till Fremskrittspartiet. Men de har ändå gått med på att sitta i en gemensam regering – om  de vinner valet i september.

Någon gemensam politik i valrörelsen är inte aktuell. Det blir heller inget gemensamt valmanifest.

– Nej, det kommer vi inte att ha. Det hade inte heller de rödgröna partierna i valet 2005. Det är ingen tradition i Norge, säger Erna Solberg.

Ser hon då inga problem med att gå till val som fyra olika partier med stora olösta frågor?

 – Jag tror att anledningen till att vi trycker på skillnaderna nu innan valet är kampen om väljarna på den borgerliga sidan. När kampen är över ska vi sätta oss ner och se hur vi ska kunna komma överens.

Jag tror det finns goda möjligheter. Men oavsett så har vi fyra partier  Vi har alla lovat väljarna en borgerlig regering och kommer att ligga som en press på alla borgerliga partier, säger Erna Solberg.

Hela intervjun med Erna Solberg sänds i Ekots lördagintervju i morgon, efter lunchekot.