S kallar till nationell samling om skolan

2:10 min

Socialdemokraterna bjuder in lärarfacken, Sveriges Kommuner och Landsting, och andra berörda till en nationell samling om villkoren för läraryrket.

Problemen inom den svenska skolan med sämre resultat, problem att rekrytera lärare och ökad segregation ligger bakom initiativet, enligt Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Ibrahim Baylan.

– Vi kan inte fortsätta som vi har det i dag där vi har lite drygt en sökande per plats och där många av utbildningarna inte ens är fulla, utan flera högskolor och universitet nu överväger att lägga ner en del lärarutbildningar. Det är mot den bakgrunden som vi vill ha en nationell samling och visa att det här är viktigt och att vi är beredda att ta oss i kragen och göra vad vi kan för att få till en vändning, säger han. 

Socialdemokraternas initiativ till en nationell samling om läraryrket är hämtad efter en modell som gjorts i Kanada. Där har det gett ett bra resultat, enligt Ibrahim Baylan.

Det första mötet ska hållas i början av juni och blir en inventering av situationen för läraryrket med fack arbetsgivare och lärarhögskolorna. Steg två blir att bjuda in regeringspartierna och Miljöpartiet och Vänsterpartiet, säger Baylan.

Ekot har sökt utbildningsminister Jan Björklund för en kommentar, men enligt hans pressekreterare är kan han inte nås i dag.

Akademikerförbundet Lärarnas Riksförbund välkomnar mötet enligt TT.

Och tjänstemannaförbundet Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén hoppas att  alla inbjudna ställer upp för att det verkligen ska bli en nationell samling.

– Det här är både ett viktigt och ett välkommet initiativ, säger hon.

Det unika med socialdemokraternas initiativ är att det vanligen är regeringar som kallar till nationell samling. Här tar Socialdemokraterna ett grepp för att visa handlingskraft.

Ännu så länge vet vi inte hur regeringspartierna ställer sig till att komma till möte nummer två när parterna inom skolan gått igenom problematiken och gjort en analys av läget.

Finns det då möjlighet att komma fram till konstruktiva förslag som regeringen eventuellt kan förverkliga?

Risken är att regeringspartierna inte nappar. Då har Socialdemokraterna misslyckat men ändå väckt uppmärksamhet och visat en vilja att göra något.

Socialdemokraterna tar också bort uppmärksamheten från problemen och svårigheterna att komma överens i det pågående arbetet i Friskolekommittén.

Den skulle ha varit klar för länge sedan, men Socialdemokraternas kongress nyligen krävde ökat inflytande för kommunerna vid etablering av nya friskolor.

Det uppfattades som ett kommunalt veto – något som de borgerliga partierna och Miljöpartiet inte kan acceptera.

– Det är en helt annan typ av fråga, en mycket mer begränsad fråga, än frågor som handlar om hela skolsystemet, säger Ibrahim Baylan.