BORÅS

Kerstin betalar dubbelt för städhjälpen

1:44 min

Den som har rätt till städhjälp genom Borås stad kan få betala två gånger för den tid som överskrider de timmar de har rätt till. Det hände Kerstin Karlsson i Rångedala, som tycker att det är bedrägeri.

– De har ju inte utfört något arbete utan städbolaget som utfört jobbet men kommunen tar betalt utan att ha gjort någonting.

Varje månad har Kerstin Karlsson rätt till fyra timmars städhjälp genom Borås Stad, men under mars månad berättar hon att hon fick hjälp med städningen fler gånger än vanligt på grund av en kalendereffekt.

På grund av det blev Kerstin Karlsson uppringd av det privata städbolag som utfört arbetet som berättade att de var tvungna att fakturera henne för den tid som överskred de fyra timmar hon hade rätt till.

Det tyckte Kerstin Karlsson var helt i sin ordning, innan hon fick se räkningen från Borås stad.

– Men sedan när jag får räkningen från kommunen har de debiterat mig för 5,53 timmar och då ringde jag tillbaka till städbolaget och frågade om de fått betalt för fem och en halvtimme. Nej, sa hon, vi har bara fått betalt för fyra och vi får inte mer heller.

Stina Svensson är områdeschef för biståndshandläggarna på stadsdel Öster och vill inte uttala sig i enskilda ärenden, men bekräftar att kommunen bara betalar städbolag för det antal timmar brukaren har rätt till och att kommunen tar ut ersättning för överskjutande tid från brukaren.

– Det vi betalar för den som utför insatsen regleras av den beställning vi skickat iväg och betalar för de timmar vi beställt. Sen har vi en förbindelse gentemot den enskilde och där fakturerar vi för den tid som utförts.

Tror du att fler brukare kan ha blivit debiterade två gånger för överskjutande tid?

– Jag kan inte veta det, bara säga att det är första gången jag ställs inför den här frågan.

Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sverigesradio.se