Kräver hårdare straff för fildelning

Riksåklagaren vill ha hårdare straff i ett fildelningsfall, där en kille delat ett 60-tal filmer på nätet och dömts till dagsböter. RÅ anser att brottet ligger på fängelsenivå, men menar att straffet kan stanna vid villkorlig dom och böter.

En person har fällts i både tingsrätten och hovrätten för brott mot upphovsrättslagen. I mannens dator hittades allt från Kommissarie Späck till Harry Potter.

Han fick först 120 dagsböter och sedan 160 dagsböter för att ha laddat hem och delat uppemot 60 filmer. Men det straffet räcker inte tycker riksåklagaren, som nu vänder sig till Högsta domstolen och hoppas på att få prövningstillstånd.

– Här har inte hovrätten kommit fram till fängelse utan tycker att det kan stanna på bötesstraff och det är det vi vill pröva, säger My Hedström på riksåklagaren. För att man ska kunna döma till villkorlig dom så måste man först komma fram till att straffet ligger på fängelsenivå. Annars kan man inte döma till villkorlig dom som är istället för fängelse, säger hon.

I det här fallet är det viktigt att lägga ribban högt inför andra liknande fildelningsfall i fortsättningen, säger My Hedström:
– Dels är det ju för att polis och åklagare som utreder sådana här brott, kan få använda mer tvångsmedel när det handlar om fängelsestraff. Som till exempel att göra husrannsakan eller begära in vissa uppgifter som de inte kan göra om det bara ligger på bötesnivå, säger hon.

Är lagstiftningen tillräcklig?
– Ja det måste man säga, straffskalan har ju en stor spännvid, den går ju ända upp till två års fängelse så att det får man ju så vitt jag kan bedöma vara helt tillräckligt, säger My Hedström på riksåklagaren.

Piratpartiet, som i princip anser att fildelning bör vara lagligt, tror att många unga nu känner sig jagade.

–  Det är ungefär två miljoner svenskar som fildelar regelbundet. Det kan inte vara rimligt att de ska riskera fängelse för tar hem lite filmer eller lite musik, säger partiledare Anna Troberg.

Om fallet prövas i Högsta domstolen, är det troligt att mannen också döms till fängelse, tror professor i civilrätt Jan Rosén.

– Att fildela filmerna illegalt är ett allvarligt brott och man ser på det så numera. Ta till exempel Pirate Bay, där blev det ju ändå i första vändan ett års fängelse. Vilket var all-time-high vid det tillfället, säger han.