Västerås

Sveriges största lajv lockar 1800 deltagare

5:36 min

Den här veckan pågår "dödsgryning", ett lajv i jätteformat i skogarna norr om Västerås. Det här är ett lajv med nybörjartolerans där alla är välkomna och utrustningen eller kläderna inte är det primära.

I skogen sjuder det av liv. I varje snår syns alver, svartblod, orscher och andra karaktärer som deltar i veckans lajv. Deltagarna kommer från hela sverige, men också stora delar av Europa är representerade. Bland de som leker i skogen finns såväl danskar som holländare och ryssar.

Bakom evenemanget ligger lajvföreningen Eleria och lokala lajvföreningen Enhörningen i Västerås. För att ta hand om deltagarna krävs en stab på cirka 30-40 personer som sköter incheckning, sophantering, toaletter och annat som måste fungera för att de 1800 deltagarna ska få en kul och smidig vistelse i skogen.

I den stora skogen som utgör spelområdet finns flera olika byar uppbygda där olika karaktärer, lever och umgås under tiden lajvet pågår. Ett lajv är som ett rörligt rollspel där arrangörens spelledare skriver ett inledande manus med bakgrundshandling till det som ska bli lajvet. Utifrån den inledande  manusbundna historien leder sen deltagarna själva lajvet vidare i ett fritt skådespel.

Ett stort svenskt lajv har omkring 200-300 deltagare, vilket ytterligare visar vilket megalajv "dödsgryning" är. Till exempel har man i skogen byggt upp ett fort som fungerar som hem för lajvets "Orcher". Ett fort som rymmer nästan 400 deltagare. Det är med andra ord ett stort maskineri bakom för att bygga upp miljöerna och lösa all logistik.

Många lajv är förhållandevis små tillställningar där reglerna är tydliga och toleransen för nybörjare är liten. Men i "dödsgryning" är även nybörjarna välkomna. Hasse Nilsson är en av arrangörerna och han tycker att lajv med nybörjartolerans är viktigt för att föra intresset och utvecklingen framåt.

– Har man aldrig lajvat så ska man ändå kunna komma hit med enklare utrustning och känna sig välkommen. Många äldre rutinerade kan stötta och komma med tips och råd för den som aldrig provat på.

En av deltagarna under veckans lajv är Thomas Ekström som tillsammans med tretton andra lajvare tagit sig från Bruksvallarna i Härjedalen ner till Västerås. Till skillnad mot många andra som spelar onda krigare eller till och med monster så spelar Thomas en människa från Högländerna, och han tycker att det är kul att vara på plats.

– Det är jättekul att vara här. Spännande att träffa så mycket folk och många som man återser år efter år. Det skapar en god stämning och en fin tillhörighet med andra lajvare.

Att få komma ut i skogen är enligt Thomas en av dom stora fördelarna med att lajva.

– Tjusningen för mig är att få vara här och leka i skogen tillsammans med mina barn. Det är kul att få visa barnen att det går bra att bo ute i tält och laga mat över öppen eld.