Korrerapporten 10 maj

Den kinesiska drömmen

34 min

Kinas nye ledare Xi Jinping har kickstartat sin tid vid makten med en slogan. Hans "den kinesiska drömmen" är inte bara en anspelning på USA:s nationalklenod "the american dream" utan ses också av vissa som ett tydligt tecken på att det kinesiska folket kommer få det bättre. Wenming Hao är student vid Stockholms universitet och läser in mestadels positiva saker i presidentens valspråk.

Vår korre David Carlqvist rapporterar att "the chinese dream" redan fått fotfäste i kulturlivet och medierna i Kina. Men det är fortfarande oklart vad den kinesiska drömmen egentligen är.

Vi pratar om kidnappningsdramat i Cleveland och i synnerhet om Charles Ramsey: grannen som fritog den första av tjejerna och som nu blivit en viral hit. "Han är en typ som sällan hörs eller ses i amerikanska medier", berättar vår korrespondent i Washington Inger Arenander.

Samtidigt finns det de som pekar på ett mönster i porträtteringen av svarta arbetarklassamerikaner i USA. "Man borde fråga sig vad det är man skrattar åt. Är det åt att de är roliga eller är det åt att de är svarta och fattiga?", säger Valerie Kyeyune Backström som driver bloggen Falskheten.

Dessutom funderar vi över krigets spelregler. När Israel skickar missiler in i Syrien eller när USA sänder förarlösa plan att utföra attacker i Pakistan - blir det krig då? Eller har USA och Israel rätt att göra vad de vill med motiveringen att de för "krig mot den globala terrorismen"? Katinka Svanberg är doktorand i folkrätt vid Stockholms universitet.

Programledare: Henrik Torehammar.