Överlevnad: "Kan klara sig i tre dygn utan vatten"

En kvinna hittades i dag levande i Bangladesh i rasmassorna efter byggnaden som kollapsade för 17 dagar sedan i en förort utanför huvudstaden Dhaka. Carl Gustav Schultz, chef för Försvarsmaktens överlevnadsskola, säger att det viktigaste för att överleva är vatten, men även psykologiska faktorer spelar in.

– Mat kan man klara sig utan jättelänge, lite beroende på hur fysiskt aktiv man är och hur kallt eller varmt det är där man befinner sig, säger Carl Gustav Schultz, chef för Försvarsmaktens överlevnadsskola.

– Det stora problemet är vattnet. I genomsnitt kan man klara sig i tre dygn utan vatten.

Sökandet efter överlevande i den rasade fabriksbyggnaden avbröts redan den 29 april, fem dagar efter kollapsen. Kvinnan, som ännu bara identifierats som Reshma, hade alltså överlevt ytterligare elva dagar efter det.

Hon befann sig i ruinerna av en moské i källaren av den kollapsade fabriksbyggnaden där det, lyckosamt nog, fanns lite vatten och torkad mat.

– Det fanns lite torkad mat omkring mig, som jag åt de första 15 dagarna. De sista två dagarna hade jag inget annat än vatten. Jag drack bara en begränsad mängd vatten för att spara på det. Jag hade några vattenflaskor omkring mig, säger Reshma till tv-kanalen Somoy TV.

Kvinnan togs till ett militärsjukhus efter att hon räddats och mår under omständigheterna "chockerande bra", säger de som räddade henne.

Även om tillgången till vatten är av största betydelse för att överleva så länge som kvinnan i Bangladesh gjorde, spelar även psykologiska faktorer in, säger Carl Gustav Schultz.

– När du är instängd i rasmassor har du inte mycket manöverutrymme, men om du gått vilse i en skog till exempel är det värsta du kan göra att springa, då kan du göra dig av med din utrustning eller skada dig.

– Ju lugnare du är desto större är chansen att du gör rätt, säger Carl Gustav Schultz.