P4 KOLLAR KULTUR

Bara två av åtta kommuner i Jämtlands län har gratis kulturskola

1:47 min

Få kommuner i Jämtlands län erbjuder gratis kulturskola. Fast forskning visar att det är bra att unga lär sig musik. Men endast två av åtta kommuner har gratis kulturskola.

Ragunda kommun är en av två i länet som erbjuder gratis kulturskola. Anna Sandin går sista året på högstadiet där och för henne är kulturskolan viktig för att musiken får henne att koppla av.

– När jag spelar piano kan man säga att jag slappnar av, jag tar det lugnt. Jag får tänka om och känner att jag släpper ut allting. Och då kan jag fortsätta sedan. Det tycker jag är viktigt, säger hon.


Musik hjälper eleverna i andra ämnen

Forskning från Statens offentliga utredning(SOU) visar att musik kan förbättra skolsituationen för eleverna och hjälpa dem att koppla av och minska stressen. Och flera andra undersökningar visar samma sak, att musik kan göra det lättare för elever i andra ämnen. Fanny Moström i Ragunda kommun, har lärt sig spela via kulturskolan, i dag går hon i nian och minns tillbaka på sin första lektion.

– Det var ett rent helvete. Jag tyckte att det var jättekrånligt och jag blev bara sur och ville kasta gitarren åt sidan. Jag har haft en jätterolig tid och jag ska fortsätta med gitarren, för att det är jätteroligt att spela, säger hon.


Köproblemet kan vara svårt att lösa

I nästan alla kommuner i länet är det i årskurs tre som eleverna kan börja söka till kulturskolan och har då möjlighet att fortsätta gymnasiet ut.

För att så många som möjligt ska få vara med skapar flera av kulturskolorna större grupper, bland annat för att minska köerna. Men för vissa kommuner är köproblemet svårt att lösa. I Östersunds kommun står nära 600 på kö och eleverna kan få vänta på en plats i flera år.  Victoria Engström går i årskurs fyra på skolan i Stugun, i Ragunda kommun och hon tycker att kulturskolan ska vara tillgänglig för alla.

– En viss del kanske inte har råd att gå, säger hon.

Hur viktigt är det då att man har den här möjligheten att det är gratis tycker du?

– Det är väldigt viktigt, så man får lära sig olika instrument, för det är roligt, säger Victoria Engström.

Flera av kommunerna ser nu över om det kan vara möjligt med gratis kulturskola, för att fler ska kunna vara med. Bräcke kommun är en av dem och där har kommunen en tillfällig lösning. Om en familj är beroende av bidrag och inte har råd att betala så att deras barn kan gå i kulturskolan, kan kommunen stå för kostnaden.

  

Hur upplever du att det är med kulturskolan i din kommun? Har du ett barn som inte får en plats, eller är du själv sökande? Hör gärna av dig eller kommentera nyheten.