Jönköping

Han överklagar Kulturhusbeslutet

1:06 min

Den 25 april beslutade kommunfullmäktige att Kulturhuset i Jönköping ska drivas av kommunen. Det beslutet överklagades i dag av representanter för föreningen som drivit huset i 30 år.

Kampen för ett medlemsstyrt kulturhus i Jönköping är inte över. I dag överklagades kommunfullmäktiges beslut att kommunen ska styra huset framöver till förvaltningsrätten av Jon Heinpalu, som företräder Kulturhuset.

Orsakerna till att han tillsammans med en annan person överklagar beslutet är flera.
– Dels har våra egna utredningar och en del av beslutsunderlaget inte kommit till fullmäktiges ledamöters kännedom på ett korrekt sätt och dels har kommunen fattat ett beslut som är motstridigt.

Hur då?
– Man säger att alla föreningar som följer värdegrunder och är godkända av kulturnämnden är välkomna till Kulturhuset samtidigt som man säger att man ska avhysa Bokcafét som faktiskt får kulturbidrag av kulturnämnden.

Men borde ni inte ge er, ni har hållit på detta hur länge som helst, börjar inte folk tröttna?
– Det är inte vi som hållit på, det är faktiskt så att det är kommunen som hållit på.

Tror du du har Jönköpingsborna med dig?
– Det känns faktiskt så, det känns som om den här processen rört upp många känslor och att många tycker att Kulturhusets verksamhet är bra och framförallt att vi har lyft oss mycket på senaste tiden så det känns som om vi har stort stöd.