Rekordnivå ger dystra utsikter för klimatet

1:33 min

Mängden koldioxid i atmosfären har passerat en ny rekordnivå, och enligt forskare betyder det att människan håller på att skapa ett förhistoriskt klimat. Och siffran kommer att fortsätta öka, det säger Christian Azar som är professor i energi och miljö vid Chalmers.

– Även om vi skulle släppa ut ungefär lika mycket som vi gör just nu, så att det på global nivå skulle vara konstanta utsläpp, så skulle halterna fortsätta att stiga. 

Enligt den amerikanska myndigheten NOAA på Hawaii, mäter koldioxiden i atmosfären 400 miljondelar, vilket är den högsta siffran sedan mätningarna började 1958. 

Men det är inte bara det att halterna har ökat, de har också ökat i allt snabbare takt, från runt 0,7 miljondelar per år 1958, till 2,1 miljondelar per år under de senaste 10 åren. 

Det innebär att jorden allt snabbare kommer att få ett allt varmare klimat, med stigande havsvattennivåer, smältande glaciärer och längre perioder av torka. Men vi kommer också att få behålla det varmare klimatet under en allt längre tid, även om man lyckas vända utvecklingen. 

– Vi får temperaturökningar som varar i minst tusen år, vi får havsvattennivåökningar som kommer att fortsätta stiga. Och ju mer vi släpper ut, desto större klimatförändringar blir vi uppbundna till, just för att koldioxiden har så lång uppehållstid i atmosfären, säger Christian Azar. 

En vändning kommer att ta lång tid eftersom varje investering i infrastruktur eller energislag sätter spår under lång tid, menar Azar, och påpekar att hittills har den politiska viljan inte räckt till för att hejda utsläppen. 

– Världssamfundet har inte fattat så kraftfulla beslut att vi kommer att stabilisera halterna av koldioxid i atmosfären ännu. Och även om man fullföljer alla de beslut som har fattats, så kommer koncentrationen att fortsätta att öka i atmosfären.