Gävle

Kallt och blött under natten för de hungerstrejkande i Gävle

1:30 min

De hungerstrejkande afghanska ungdomarna i Gävle är inne på sitt åttonde dygn utan mat. Sex av dom sju ungdomarna som började strejken för över en vecka sen ligger i tält utanför migrationsverket. En flicka som varit på sjukhus sen tidigare i veckan är fortfarande kvar där.
En barnfamilj från Afghanistan anslöt sig till strejken i onsdags, men det är bara pappan har slutat att äta.

– Det är väldigt kallt. Det har varit regn igen så det är inte bra faktiskt. De vet inte vad som kommer hända, de vet inte hur länge det här kommer ta. Jag som är här kan se hur ont det gör. De har ont i hela kroppen, de kan inte sova riktigt, de har ont i ryggen. Golvet är väldigt blött och det är kallt. När man är hungrig blir man extra svag och de hungerstrejkande är väldigt svaga, vissa kan inte ens gå, berättar Sedighe Shirani som är vän till några av de hungerstrejkande ungdomarna.

Ont i kroppen
Det är lugnt i det lilla lägret med tält och presenningar utanför Migrationsverket den här lördagsförmiddagen.

Förutom de hungerstrejkande själva så är det flera personer närvarande som stöd. Ofta till och med bokstavligt, eftersom de hungerstrejkande har svårt att gå själva.

När jag frågar de strejkande inne i tältet hur de mår så skakar de bara på huvudet och säger att de har ont. Ont i ryggen, ont i huvudet. Vissa av dem orkar inte prata alls.

Juridisk hjälp får vänta
Anna Jörgensdotter från Asylkommittén jobbar med att fixa fram praktiska saker, som rena underkläder och torra strumpor. På måndag ska Asylkommittén också se till att de hungerstrejkande ska få juridisk hjälp. Men nu är det helg och då är det svårt att få saker att hända.

– Dagarna är ju långa för de hungerstrejkande. Jag tänker med juridisk hjälp, försök att överklaga och sånt, det är ju långsamma processer. Men det får inte vara långsamt nu, det måste hända någoting snabbt, säger Anna Jörgensdotter.