Olofström

"Mer kärlek åt traktorerna"

1:29 min

Närmare 35 gamla traktorer och deras ägare träffades under lördagen när det var dags för traktorträff i Olofström. Men vilka traktorer som helst fick inte vara med – kravet var att de skulle vara minst 50 år gamla.

Ferguson, Volvo BM, David Brown, Ford, ja det var många olika sorters traktorer som igår samlades på en gård nordost Olofström. Alla hade de en sak gemensamt - de är gamla.

Bortglömda traktorer
– Det står ju en massa gamla traktorer i ladorna som inte har varit ute på 20-30-40 år och det här är ju ett sätt så att de får lite kärlek och får komma ut, säger Åke Björkhem som anordnade träffen.

I år är det fjärde året som Åke och hans familj anordnar traktorträffen hemma på släktgården. Och intresset för att komma och visa upp sin traktor har växt för varje år.

Stolt ägare
En av de mer långväga gästerna var Markus Freij från småländska Rottne som visade upp sin omlackerade blänkande gröna Kramer från 1959.

– Det här är en väldigt ovanlig traktor, det finns bara denna och tre till i hela Sverige. Just att man bevarar det gamla, det känns viktigt, säger han.

Äger 32 stycken
Markus Freij är en riktig traktorentusiast och lägger ner mycket engagemang och tid på sina traktorer, som för övrigt har hunnit bli hela 32 stycken.

– Och det blir fler hela tiden. Det är roligt, det är riktigt kul.