EU:s fiskeförhandlingar hotas av kollaps

2:44 min

Det är ett mycket svårt läge i förhandlingarna om att stoppa överfisket i Europa. Det kommer till och med varningar om att hela reformen av EU:s fiskepolitik kan vara hotad. Det kan i sin tur leda till en kollaps för många fiskbestånd i Europas hav.

– Vi måste ha rigida regler som bygger upp bestånden så att vi kan få fisk att fiska i våra hav och därefter fisk på våra mattallrikar, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c).

Han kommer hit till Bryssel på måndag för det som väntas bli EU:s kanske tuffaste fiskeförhandlingar på flera år. 75 procent av Europas fiskbestånd räknas som överfiskade, men EU-länderna är fortsatt mycket oeniga om hur man ska få en mer hållbar fiskeripolitik.

Spanien och Frankrike är kärnan i en grupp som är stor nog att kunna stoppa EU-länderna från att röra sig närmare det som EU-parlamentet och svenska regeringen vill; att snabbt få ner fisket till vetenskapligt hållbara nivåer och förbjuda utkast av fisk, alltså att man slänger oönskade fångster över bord mot en trolig död.

Det finns de som nu varnar för att förhandlingsläget är så låst att hela EU:s fiskerireform är hotad.

– Det är klart att jag är ganska orolig att ministrarna inte ska möta parlamentet på halva vägen, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin (mp).

Det pågår ett ovanligt hårt förhandlingsspel om fisket här i Bryssel nu, och vissa pekar på att Spanien och Frankrike kan tjäna på att förhala, eller kanske till och med stoppa, en överenskommelse mellan EU:s parlament och medlemsländer.

– Det finns de som tycker att vi kan fortsätta precis som det är nu, säger Eskil Erlandsson.

Inför hotet om en totalt kollapsad fiskereform är det nu allt fler som överväger att acceptera även en mindre ambitiös förändring.

– När det gäller att stoppa överfisket finns inget förhandlingsutrymme från vår sida. Det är A och O i en hållbar fiskeriförvaltning. Sedan när det handlar om årtal och när man ska börja implementera vissa saker, det är klart att där finns ett förhandlingsutrymme, säger Isabella Lövin.

Ulrike Rodust, som är EU-parlamentets huvudansvariga för fiskeförhandlingarna, har skickat ett brev till Europas huvudstäder där hon föreslår vissa kompromisser. Bland annat om hur man ska minska antalet båtar som yrkesfiskar i Europa.

Men Sverige kommer stå fast vid sin tuffa linje i fiskeriförhandlingarna.

– Så länge vi ligger kvar i botten på noll, och att vidta åtgärder tidigare, är det min uppfattning att vi gör bäst nytta för fisken, och även för fiskarnas skull, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.