Hungerstrejkens talesperson hoppfull

4:26 min

Migrationsverket tar nu hjälp av Rikspolisstyrelsen för att förhandla med de flyktingar som hungerstrejkar i Boden, Gävle och Holmsund. Igår började förhandlingarna i Boden, genom telefontolk, berättar gruppens talesperson Ahmad Khalil.

Ahmad Khalil hoppas att förhandlingarna ska hjälpa situationen, eftersom de hungerstrejkande börjar vara i mycket dåligt skick efter flera veckor utan mat.

– De har tecken på infektioner och mår helt enkelt inte alls bra, säger han.

Ahmad Khalil säger att han har haft kontakt med fyra kvinnliga afghanska parlamentsledamöter, som kommer att besöka Sverige snart och som har lovat att ta upp de hungerstrejkande flyktingarnas situation med den svenska riksdagen.

– Och en delegat från afghanska ambassaden har också lovat att ta upp saken med de svenska myndigheterna.

Hur hoppas du att allt det här ska hjälpa?

– I början visste de hungerstrejkande inte om det skulle hjälpa. Nu har de fått uppmärksamhet för sin sak, och organisatinerna Caritas [katolska kyrkans biståndsorganisation] och FARR [Flyktinggruppernas riksråd] hjälper till med nya ansökningar.

Ahmad Khalil anser att hungerstrejken har varit delvis framgångsrik, eftersom nya, juridiska vägar har öppnats och att en dialog med Migrationsverket har upprättats.

– Många har fått avslag efter flera år i Sverige. Jag hoppas att Migrationsverket ska ta nya beslut, baserade på den nuvarande situationen i Afghanistan.

Igår avbröt två av afghanerna i Boden sin hungerstrejk.

– Deras situation är annorlunda. De strejkade eftersom deras fruar hade fått avslag. Nu har de fått tid för ett nytt möte med Migrationsverket, på onsdag. Därför valde de att avbruta.