Bangladesh går in för att höja textilarbetares lön

1:41 min

Regeringen i Bangladesh har tillsatt en kommission som ska verka för en höjning av minimilönen för landets textilarbetare. Husraset i Dhaka för snart tre veckor sedan, då 1 126 människor dödades, har återuppväckt debatten om de usla förhållandena för de som syr kläder åt utländska företag.

Mindre än 270 kronor i månaden. Minimilönen för tre millioner textilarbetare i Bangladesh förklarar hur en T-shirt sydd i landet kan säljas så billigt när den landar i våra affärer. Och då har minimilönen ändå höjts med 80 procent för bara två och ett halvt år sedan.

Efter husraset i Dhaka jämställde påven Fransiskus arbetet i de trånga, dammiga och osäkra fabrikerna med slavarbete, och demonstrationer med krav på högre lön och bättre villkor har avlöst varandra sedan katastrofen den 24 april. Senast i dag la de anställda vid 30 fabriker ned arbetet i protest.

Och nu har alltså textilministern Abdul Latif Siddique tillkännagett bildandet av en kommission vars uppgift blir att höja minimilönen, i kommissionen ska också fabriksägare och fackförbund vara representerade.

Krav på högre löner har framförts länge, också från en del västerländska klädföretag, men det har varit svårt för förespråkarna att få igenom sina krav. Textilindustrin står för 80 procent av landets hela exportinkomst och rädslan är stor att klädföretagen skulle flytta tillverkningen till ett ännu billigare land om lönerna höjs i Bangladesh.

Men nu hörs istället farhågor om att de återkommande olyckorna och den negativa publiciteten som de medför kan få västerländska företag att lämna Bangladesh.

Utöver höjningen av minimilönen har regeringen nu också tillkännagett att de tusentals textilfabrikerna i landet ska undersökas på jakt efter byggfusk liknande det som utlöste tragedin i Rana Plaza.