Nu åtalas par som ville driva ut ande ur "häxa"

1:43 min

I Borås inleds i dag rättegången mot en man och kvinna som åtalats för att ha plågat ett barn som de ansåg var en häxa. Det är det andra av två uppmärksammade fall om andeutdrivning i Borås.

Advokat Magnus Gabrielson försvarar mannen som nu står åtalad.

– Han säger att han har inte gjort någonting överhuvudtaget för att kränka den här flickan. Han anser att flickan är – eller var under tiden hon bodde hos familjen – en häxa. Han och hans fru har ansett att bön med hjälp av en präst från ett annat land är det enda som kan hjälpa den här flickan, säger Magnus Gabrielson.

Men enligt åklagaren Daniel Larsson handlade det inte om böner, utan om hemska övergrepp mot flickan.

Hon ska bland annat ha misshandlats medvetslös genom slag och sparkar.

Vid ett tillfälle ska hon tvingats dricka en blandning av rengöringsmedel, vatten och sitt eget urin, enligt åtalet. Paret ska även försökt ge flickan elstötar i munnen med en strömförande sladd.

Allt i tron att flickan är en häxa, enligt åklagaren.

Mannen och kvinnan kommer från Kongo-Kinshasa, och det är oklart om de är flickans biologiska föräldrar.

Övergreppen ska ha skett 2007 och 2008 när flickan var i tioårsåldern, men avslöjats långt senare när hon omhändertogs av socialtjänsten i Borås.

Åklagaren bedömer flickans berättelse som trovärdig, och anser att hennes version får stöd i det faktum att föräldrarna alltså medger att de tror att flickan var en häxa.

Några av de misstänkta brotten som flickan berättat om har preskriberats och tas därför inte upp när förhandlingen startar i tingsrätten.

Samtidigt avgörs just nu ett snarlikt fall i hovrätten. Även där åtalades en man och kvinna för att ha utsatt en flicka i Borås för tortyrliknande övergrepp och påstådd andeutdrivning.

Där friade tingsrätten föräldrarna eftersom flickans historia inte ansågs nog trovärdig. Men målet överklagades alltså, och i morgon tisdag kommer hovrättens dom.