Österrike öppnar för lättad banksekretess

1:33 min

Österrike är på väg att ge upp sitt motstånd mot en överenskommelse mellan EU -länderna om utlämning av bankinformation. Därmed skulle vägen för en EU-uppgörelse i frågan, efter många års förhandlingar, ligga öppen.

Det är i en intervju i tidningen Kronen Zeitung som den österrikiske förbundskanslern, socialdemokraten Werner Faymann säger att landet nu är berett bidra till att EU snart ska kunna komma överens om en uppgörelse kring utbyte av bankinformation.

Österrike och Luxemburg har, med sina långtgående bestämmelser om banksekretess, länge stått i vägen för EU:s mångåriga strävan att få till en överenskommelse som skulle underlätta kampen mot europeiska skattesmitare.

Faymann säger i intervjun att det bara finns ett villkor för att Österrike ska gå med på nya EU-regler i frågan, nämligen att de österrikiska bestämmelserna för banksekretess ska förbli som de är nu för österrikare.

– Om det villkoret uppfylls står inget i vägen för en uppgörelse, säger Faymann, och då skulle den österrikiska regeringen alltså vara beredd att acceptera att lämna ut bankinformation om kontoinnehavare från andra EU-länder.

Frågan kommer tas upp på morgondagens finansministermöte inom EU, och kommer inget beslut om en uppgörelse i frågan då, så kommer en sådan allra senast på EU-toppmötet den 22:e maj, säger Faymann.

Men frågan om framtiden för de långtgående österrikiska banksekretessreglerna är en politisk stridsfråga i alplandet. Österrikes finansminister Maria Fekter, som tillhör borgerliga österrikiska folkpartiet, ÖVP, har länge varit emot att luckra upp reglerna så som EU vill.

EU:s medlemsländer beräknas varje år gå miste om mångmiljardbelopp i skatteintäkter på grund av att pengar kan gömmas undan på hemliga bankkonton.