Djurgårdens ishockey i ekonomisk kris

1:44 min

Flera klassiska ishockeylag balanserar på randen till konkurs. Nu ser Stockholmsklubben Djurgårdens ekonomi mycket skakig ut.

Håkan Thorsell, biträdande professor i redovisning på Handelshögskolan i Stockholm, har tittat på föreningens finanser.

– Det här är hemskt. Om jag vore Djurgårdssupporter skulle jag vilja se en förändring av hur man driver verksamheten, för det här är inte långsiktigt hållbart och direkt skadligt för klubben och bolaget, säger Thorsell.

Även den här säsongen blir det en förlust för Djurgården Hockey AB. Den kommer att hamna på åtminstone tre miljoner kronor för räkenskapsåret som avslutades den 30 april, erfar Ekot. Under en femårsperiod har gått med över 25 miljoner kronor i förlust före skatt.

Klubbens ordförande Kaarel Lehiste menar att de sportsliga misslyckandena de senaste åren har pressat resultaten, men även när klubben gick till final i slutspelet 2010 gjorde bolaget en förlust på över fem miljoner kronor.

Under det senaste året har intäkterna från elitverksamheten mer än halverats på grund av att laget åkte ur elitserien. Djurgården har haft det svårt att anpassa sig till den verkligheten, menar Lehiste.

– Det har varit tuffare än vi trodde från början när vi räknade på det. Nu satsade vi på att gå upp igen och lyckades inte med det, därmed är verkligheten ännu tuffare, säger Lehiste.

I fjolårets bokslut var finanserna så skrala i Djurgården att klubbens revisor uppmanade styrelsen att upprätta en kontrollbalansräkning för att inte bli betalningsansvarig om bolaget måste likvideras (se sidan 20 i årsredovisningen under övrig upplysning där revisorn hänvisar till reglerna om kontrollbalansräkning i aktiebolagslagen). Revisorn menade också att värderingen av tillgångar på över tolv miljoner kronor i bolaget var osäkra.

– Bara det faktum att revisorn lämnat anmärkningar i revisionsberättelsen i ett så pass stort företag är anmärkningsvärt, säger Håkan Thorsell på Handelshögskolan.

Uppseendeväckande är också att fem styrelseledamöter hoppat av från Djurgården Hockey AB under det senaste året, däribland förre ordföranden Mats Larsson som styrt Djurgården Hockey sedan 2002. Han har också varit med och pumpat in pengar i klubben när elitlicensen varit i fara tidigare.

Även den här säsongen har klubben överlevt tack vare att personer med hjärtat i klubben köpt aktier och lånat ut pengar för att hålla verksamheten vid liv. De senaste åren har tiotals miljoner kronor satsats i klubben av privata investerare. Men större delen av pengarna har ätits upp av förluster i stället för att stärka det egna kapitalet.