Gotlandsfärja på grund i Nynäshamn

Gotlandsfärjan M/S Gotland grundstötte i Nynäshamn i går kväll, sedan en av motorerna skenat. Fartyget slet sig från förtöjningen.

Ingen skadades vid grundstötningen.

-När färjan hade förtöjts vid 19-tiden, och precis gjort fast, startade framdrivningen på en av propellrarna, och fartyget slet sig från förtöjningen, säger Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland, till Radio Stockholm.  

Befälhavaren styrde fartyget ut  i hamnen, maskinen stängdes av och fartyget ankrades upp. Då tog vinden tag i fartyget och fören ut mot den uppgrundning som finns mitt i Nynäshamns hamnbassäng. Där fick fartyget grundkänning. 

Efter kontroller startades maskinerna igen, färjan gick in till hamn och förtöjde cirka 50 minuter försenad.

Det var enligt Per-Erling Evensen en lätt grundkänning.

De drygt 500 passagerarna som skulle ha lämnat Nynäshamn vid 20-tiden fick vänta på en extrainsatt färja som avgick strax efter 04 i natt.

De fick vänta ombord på färjan M/S Gotland, tills färjan som var på väg från Oskarshamn till Visby dirigerades om till Nynäshamn. De var framme i Visby vid 7.30-tiden på lördagmorgonen.

Orsaken till att en av motorerna skenade undersöks nu, men Evensen säger att det rörde sig om ett tekniskt fel. M/S Gotland ligger kvar i Nynäshamn.

Under dagen kommer man att ta ställning till om M/S Gotland kan sättas i trafik igen direkt eller om reparationer behövs.

Enligt Destination Gotland kommer färjetrafikens turlista inte att påverkas under helgen.