Man skjuten till döds av polis

2:28 min

En 69-årig man i Husby i nordvästra Stockholm blev skjuten av en polis i samband med en husrannsakan på måndagskvällen. Mannen fick så svåra skador att han avled på sjukhus.

Polisen hade kallats till en adress i Husby under måndagskvällen efter uppgifter om att en man beväpnad med en kniv eller en machete hotat flera personer. När polisen kom till platsen försvann mannen in i en lägenhet, säger Lars Byström, informationsansvarig vid Stockholmspolisen.

Det fanns ytterligare en person i lägenheten, en kvinna, och polisen försökte först få mannen att komma ut genom förhandling. När han inte gjorde det beslöt polisen att i stället gå in i bostaden.

– Polispersonalen känner sig hotad, man använder det vi kallar distraktionsgranat, tyvärr får det heller ingen effekt utan polispersonalen känner sig hotad och avger verkanseld, och tyvärr avlider personen i fråga på grund av att polisen avlossat sina tjänstevapen, säger Lars Byström.

Varför kände sig polisen hotad?

– Jag tror att det är ganska lätt om man sätter sig in i en situation där man blir attackerad av en person kniv eller machete, att man då känner sig hotad. 

Mannen fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda. Det finns inga uppgifter om att den kvinna som befann sig i lägenheten skadades.

– Vi försöker alltid att förhandla för att nå en så skonsam lösning som möjligt. Hade personen ifråga varit ensam i lägenheten kan vi förhandla under väldigt lång tid, men finns det ytterligare en person i lägenheten som kan vara utsatt för någon typ av våld så måste vi agera.

Händelsen kommer att utredas av Riksenheten för polismål.

Var det en polis eller flera som sköt?

– Det är något som utredningen får ge svar på, säger Lars Byström.

17 personer har skjutits till döds av polisen sedan 1995, enligt TT. I januari i år sköts en 26-årig man, som hade rånat en guldsmedsaffär i Södertälje, i huvudet. Han avled senare på sjukhus.