Malmö

Israeliska journalister hotade under ESC

1:58 min

Tre israeliska journalister som besöker Malmö i samband med Eurovision Song Contest hotades i förra veckan. En grupp yngre män ville veta var israelerna bor så att stället kunde bombas.

Journalisten Leon och hans två kollegor ingår inte i Israels delegation utan besöker Eurovision Song Contest som oberoende journalister. I torsdags kväll letade de efter det hus där de hyrt rum och stötte då på sex män i 20-årsåldern. Männen frågade dem om de var från Israel och sa att de ville veta var israelerna bodde och att de ville bomba det stället.

– De skrek: "Israel! Israel! mot oss och sa att de ville veta var israelerna bodde och att de ville bomba det stället, berättar Leon.

För att slippa ifrån dem sa Leon att han var från Cypern. Han säger att han inte uppfattade det som att männen skämtade på något sätt.

– Nej, det var inget skämt. De började skratta och sa "Ja, låt oss bomba Israel", säger han.

Leon har inte polisanmält händelsen men har anmält den till den israeliska delegationen. Han känner sig inte trygg i Malmö.

Polisen har så här långt inte fått någon anmälan om hot eller liknande mot någon besökare under Eurovision. Den israeliska delegationen är inte orolig utan tvärtom mycket nöjd med säkerhetsarbetet.

– Vi förlitar oss på vårt eget säkerhetsfolk och polisen. Jag var i Baku förra året som ligger i ett muslimskt land som har en öppen gräns mot Iran. Efter att ha varit med om det är Malmö ingenting. Vi älskar att vara här, vi kan röra oss fritt och vi kan lämna hotellet en hel del. Vi känner oss trygga, säger Alon Amir, pressansvarig för den israeliska delegationen.