Nobel & Myrbäck

NÄL-läkaren Arvin: Vården förfaller

15 min

Sjukvården i Sverige är sjuk. Nu kommer vittnesmål inifrån vården – från personal, patienter och anhöriga och de ger en skrämmande bild av en sjukvård som är i fritt fall. Det är en mörk och dyster sanning menar ortopedläkaren Arvin Yarollahi.

Berätta om ditt besök i vården. Kommentera här!

– Bakom fasaderna av den vårdapparat som vi alla en gång var så stolta över gömde sig en annan verklighet. En mörk och dyster sanning, säger ortopedläkaren Arvin Yarollahi, som arbetar på Näl.

– Som läkarkandidater fick vi av våra professorer och lärare höra att patienten alltid kom först. Patienten var helig. Patienten var enda anledningen till att vi alla kämpade så hårt med att bli läkare, samhällets mänskliga skyddsnät, säger läkaren Arvin Yarollahi.

Men på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, som var hans första arbetsplats, blev han snart varse att det var en bild som inte stämde överens med verkligheten.

– Jag fylldes av desperation och en känsla av svek. Det enda jag ville göra var att ställa mig upp och skrika ut mina tankar och känslor till de som inte hade en aning om vad som egentligen försiggick under ytan.

Det här skriver Arvin Yarollahi i boken Hjälp mig! – en antologi om den svenska vårdens förfall som han har skrivit tillsammans med vårdpersonal, patienter och anhöriga.