Vetenskapsjournalistiken utmanad - och oumbärlig

Det sägs att 90 procent av alla forskare som någonsin funnits lever och verkar idag. Vi vet att vägen från universitetens grundforskning till tillämpningar som påverkar ditt och mitt liv är kortare än nånsin. Det har de senaste åren tagits enorma kliv inom ämnesområden som i sig är både etiskt kontroversiella och har potential att förändra både samhället och våra liv – till exempel inom genforskningen. Forskning och vetenskap har blivit nyheter och politik som kanske aldrig förr.
Det har också märkts i det här programmet. Det senaste året har vi på Medierna granskat mindre lyckad journalistik som gjorts på vetenskapsområdet. Det har bland annat handlat om vaccin-rapportering, statistiska undersökningar och klimatet.
Vi ägnar hela veckans program åt att diskutera dagens och framtidens vetenskapsbevakning.

Hjärnkoll på SvD:s mördarartikel
Programmet utgår från ett exempel från veckan. Nämligen Svenska Dagbladets stort uppslagna artikel om våldets anatomi. Där man som avslöjande forskning presenterade teorier om att den som har flera kriterier av typen ett streck över handflatan, åtsmitande öron elektrostatiskt hår och små böjda fingrar  löper större risk att bli våldsbenägen.
Genom att testa barn – hävdar artikeln – skulle man kunna avslöja vilka som riskerar att begå brutala våldsbrott många år senare. Forskaren som påstår detta lyfts fram men han får inte en enda kritisk fråga och det faktum att han är ganska ensam om sina teorier nämns inte med ett enda ord. 

Samtal om framtidens vetenskapsjournalistik
En av dom som reagerade starkt på SvDs artikel var Martin Ingvar, känd hjärnforskare och professor i integrativ medicin vid Karolinska Institutet. Lasse Truedson träffade honom och Martin Wicklin samtalar med Lena K Samuelsson, SvD:s chefredaktör, Ulrika Björkstén, chef för vetenskapsradion och Björn O Nilsson, VD för Ingenjörsvetenskapsakademien om framtiden för vetenskapsjournalistiken.