ESC

Danmark vann Eurovision-finalen

0:34 min

När Makedonien hade röstat stod det klart. Danmark och 20-åriga Emmelie De Forrest vinner Eurovision 2013 med låten ”Only teardrops” med 283 poäng.

Det här är Danmarks tredje vinst, de har tidigare vunnit 1963 med ”Dansevise” och 2000 med ”Fly on the wings of love” och har därmed lika många vinster som Norge och Israel.

En rörd Emmelie de Forrest konstaterade direkt efter vinsten att det var extra stort att vinna just i Sverige eftersom hennes pappa kommer härifrån. Hon hade önskat att han hade kunnat få se detta, men han avled för två år sedan.

Låten Only teardrops vann överlägset den danska uttagningen och har sedan dess hört till de favorittippade låtarna i Eurovision Song Contest.

Låten är skriven av bland annat Lise Cavle som två gånger tidigare har skrivit Danmarks vinnarbidrag.

Emmelie har turnerat sen hon var fjorton år med den skotska musikern Fraser Neill. Hennes musik har präglats folkmusikversioner av låtar med Nirvana och Johnny Cash. Ett av henes kännetecken är att hon alltid framträder barfota, så även ikväll på Eurovisionscenen.

Azerbaijan kom tvåa med delvis svenskskrivna låten ”Hold me” framförd av Farid Mammadov och på tredjeplats kom Ukraina med låten ”Gravity”.

Den andra favorittippade nordiska låten ”I feed you my love” med norska Margaret Berger slutade på en fjärdeplats. Sämst i Norden gick det för Krista Siegfrieds från Finland som slutade på en 24:e plats.

Sverige fick nöja sig med en fjortondeplacering trots ett starkt framförande av Robin Stjernberg och hans ”You”. Sverige fick en tolvpoängare från Norge.

Tv-sändningen drog kraftigt över tiden, så man gjorde något så ovanligt som att tillkännage vinnaren innan röstningen var avslutad, nämligen när det 35:e landet av 39 hade röstat.