Kocken Jens Linder bjuder på de bästa grilltipsen

Nu har det äntligen blivit varmare ute och både grillar och utemöbler har börjar åka fram. Och för att vi ska veta vad det är som gäller i år har Lotta Bromé bjudit in grillexperten Jens Linder.

- Jag brukar undvika fett i marinaden och gör en rub av kryddor som jag sedan klappar in i köttet. Och det kan man göra ett dygn innan och lägga i en plastpåse i kylen, säger Jens Linder.

Genom att använda en rub undviker man att droppa fett i grillen som då kan råka bränna upp köttet. 

Recept på rub till biff eller annan köttbit

Att torrmarinera kött upp till ett dygn i förväg ger köttet en rejäl kryddsmak och lagom sälta. Prova denna eller experimentera fram din egen blandning.

Till cirka 600 g kött

 ¾ msk salt

1 msk hela korianderfrön

1 msk hela gula senapsfrön

1 msk svartpepparkorn

1 msk milt paprikapulver

2 vitlöksklyftor

1. Stöt alla ingredienser i en mortel eller mixa dem i en liten kaffekvarn.

2. Klappa de skivade köttbitarna med kryddbladningen. Lägg i plastpåse, knyt om och låt ligga i 2-24 timmar. Grilla köttet.

 

Ananans-BBQ-sås

En sötfrisk BBQ-sås som de flesta brukar gilla.

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk olivolja

1/2-1 medelstark chilifrukt

500 g krossade tomater

1 tsk ketjap manis

1/2 dl tomatketchup

1 tsk vitvinsvinäger

1 msk honung

1 liten burk konserverad ananas i bitar

salt efter smak

1. Finhacka löken, vitlöksklyftan och chilifrukten. Fräs hacket i olivolja under omrörning i en tjockbottnad kastrull, tills det mjuknar och doftar gott.

2. Tillsätt tomatkross, ketjap manis, tomatketchup, vinäger, honung och salt. Låt sjuda utan lock under omrörning i cirka 5 minuter.

3. Lägg ner ananasbitarna i såsen och låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Dra av från värmen och låt svalna lite. Mixa alltsammans. Servera kall.