Vingåker

Tandröntgen - en ifrågasatt metod

1:26 min

Migrationsverket använder sig av tandröntgen för att fastställa unga asylsökandes ålder och flera ensamkommande afghanska ungdomar i Vingåker ska utvisas sedan de misstros om sin ålder. Men verkets metod får kritik.

Några ensamkommande afghanska ungdomar har redan fått avslag i sista instans och planerar att gömma sig hellre än att skickas tillbaka till en mycket osäker framtid i ett land de flytt från.

17-årige Aziz Nasrat har ett litet hopp kvar sedan han begärt prövningstillstånd i Migrationsövedomstolen. Men Migrationsverket tror honom inte om hans ålder.

– Migrationsverket säger att jag ska tillbaka till Afghanistan, att jag är 18 år. Jag är mycket, mycket ledsen, berättar han.

Aziz Nasrat berättar och visar de båda ID-korten han fått av Migrationsverket. Ett där han är 17 år som han själv säger och som afghanska passhandlingar styrker, ett där han är född två år tidigare, som Migrationsverket slagit fast.

Hans far är försvunnen berättar han, mamman död och brodern mördad av talibaner. Han är övertygad att hans liv är i fara om han tvingas återvända.

Efter en dramatisk flykt kom han till en tids trygghet med god man, skola och gemenskap i ett hem för ensamkommande flyktingbarn.

Men efter bara ett par månader kastades han ut. Med tandröntgen bestämde Migrationsverket att han är 19 år, han har sen fått avslag på sin asylansökan.

Aziz har under tiden i Vingåker fått psykiska problem och läkare har konstaterat att han har drabbats magsår. Mari Janson från Röda Korset hjälper asylsökande i Vingåker.

– Jag har varit med honom massor med gånger till vårdcentralen, till akuten i Katrineholm, till sjukhuset i Eskilstuna, han orkar helt enkelt inte med den här situationen han har tvingats in i, berättar hon.

Mari Janson har flera mappar fulla av handlingar från andra ensamkommade afghanska ungdomar i Vingåker som efter tandröntgen misstros om sin ålder och ska utvisas till en osäker framtid.

– Många har inte sina föräldrar kvar, de kan ha blivit dödade mitt framför ögonen på dem, de kan ha varit på flykt i sitt land och det finns exempel på ungdomar som blivit kidnappade och använda som kärlekspojkar i sitt hemland.

Enligt Socialstyrelsen är tandröntgen mycket osäkert och kan slå fel på ett par år åt varje håll.

– Jag anser att den är fullständigt otillförlitlig. Det finns ingen medicinsk grund för att ändra en persons ålder ett halvår eller ett trekvartsår, säger Mari Jansson.

Emma-Klara Netterlid, juridiskt ombud för en av de utvisningshotade ungdomarna är också kritisk till de tandröntgenundersökningar som Migrationsverket använder.

– Enligt min uppfattning är tillförlitligheten är väldigt låg, vi har funnit att flera resultat av såna här tandröntgenundersökningar har varit identiska trots att det har rört sig om olika asylsökande personer. Man har uppskattat personernas ålder till mellan 17,2 år och 19, 2 år, så man har varit ganska specifik med decimaltecken och sen att det har varit det här ålderspannet.

Vad drar ni för slutsats av det?

–Att det inte görs någon individuell bedömning, att bedömningen inte sker opartiskt och att tillförlitligheten blir låg och att man använder sig av ett system som inte ger en rättvis bedömning.

Emma-Klara Netterlid refererar flera fall från sin verksamhet som juridiskt ombud där Migrationsverket efter tandröntgen påstått att ensamkommande asylsökande från afghanistan ljugit om sin ålder och att afghanska identitetshandlingar varit förfalskade. Fall där Migrationsverket enligt Emma-Klara Netterlid inte gjort individuella bedömningar av den enskilde flyktingens ålder.

Enligt Socialstyrelsen måste tandröntgen kompletteras med andra metoder för att ge tillräcklig rättssäkerhet, något som verket enligt Emma-Klara Netterlid inte gör.

Hon kräver nu att Migrationsverket lever upp till Socialstyrelsens rekomendationer och i fall där det råder den minsta tveksamhet.

–Man måste använda sig av hellre fria än fälla - regeln.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket säger att verket är mycket medvetna om Socialstyrelsens riktlinjer

–Vi använder tandröntgen endast som ett komplement till övrig utredning. En annan sak att lyfta fram här är att en tandröntgen eller åldersbedömning inte avgör om man har skyddsskäl eller inte, oavsett om du är att betraktas som 17 eller 19, har du skyddsskäl, så får du också uppehållstillstånd.

Sanna Westin, är ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd, FARR.

–Vi stöter på tonåringar som ska utvisas utan att ha anhöriga i hemlandet, det ska inte ske om man är under 18 år. Vi stöter på de här gång på gång, unga rädda killar som försöker få hjälp, som försöker få hjälp, som bor med vuxna karlar i en lägenhet och inte vågar gå hem, och vi stöter på dem som ska utvisas.