De fem nominerade böckerna till Barnens Romanpris 2013

De nominerade böckerna 2013 var "Den första flickan skogen möter", "Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie", "Jag är en pojke med tur", "Glasbarnen" och "Yummy".

* Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg (Rabén & Sjögren)

* Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling (Alfabeta Bokförlag)

* Jag är en pojke med tur av Monica Zak (Opal)

* Glasbarnen av Kristina Ohlsson (Lilla Piratförlaget)

* Yummy av Eva Susso (Rabén & Sjögren)

Det är rysligt spännande böcker som nominerats till Sveriges Radio och UR:s litteraturpris Barnens Romanpris 2013! Nu ska barnjuryn välja ut vilken av dessa som blir den bästa boken för 9-12-åringar i år.

– Det är spänning som gäller i år, mord och superhjältar! Och för första gången en dokumentärroman, vilket är väldigt ovanligt när det gäller litteratur för denna målgrupp, säger Ylva Mårtens, programledare och initiativtagare till Barnens Romanpris.

Böckerna är utgivna under höstterminen 2012 och vårterminen 2013.

Den första flickan skogen möter av Moa Eriksson Sandberg

Hanna och hennes vänner, Jonna och Sabina är tolv år. De är barn men närmar sig tonåren och det där vuxna, då killar, hångel, sex och relationen till föräldrar börjar tränga sig på. Och det gör också något annat, något mörkt och skrämmande. Det är sommarlov, men mitt i de varma dagarna som fylls med fika i bersån, en liten försiktig förälskelse, bad och sol så slår nyheten ner om att Linda Palm - byns populäraste tjej - är försvunnen. Det viskas till och med om att hon kanske är mördad?

Eddie 12 och hon som heter Elsa/Elsa 12 och han som heter Eddie av Thomas Halling

Eddie är en störig kille, som ständigt blir utslängd ur klassrummet. Elsa är en soft tjej som precis flyttat till Eddies stad - och hon hatar den redan - för det första som händer är att hon blir bestulen på sin helt nya mobil. Dagen efter börjar hon i sin nya skola.

Eddies första skoldag drar igång med att föräldrarna bråkar. Han smiter ut och på vägen till skolan stöter han ihop med en kompis som har en skitsnygg mobil. Eddie dealar till sig ett bra pris och tar med sig telefonen till skolan. Han kommer för sent, som vanligt, och slänger sig ner i bänken bredvid den nya tjejen i klassen - Elsa.

Jag är en pojke med tur av Monica Zak

Esmats pappa blir dödad av talibaner och han, hans mamma och syster måste fly från hembyn uppe i bergen i Afghanistan. När de kommer fram till huvudstaden Kabul tappar de bort varandra. Esmat är sex år och helt ensam i en mångmiljonstad. Men några gatupojkar lär honom hur man kan överleva och så dyker en man upp som erbjuder honom jobb i en mattfabrik. Han får ingen lön, men mat och en sovplats. Och så tjatar han sig till att få lära sig läsa. Men Afghanistan är ingen trygg plats och Esmat ger sig ut på flykt igen - till Sverige.

Glasbarnen av Kristina Ohlsson

Mitt i natten knackar någon - eller något - på Billies fönster och dessutom svänger taklampan i ett rum där ingen varit. Pappa har dött och mamma vill inte bo kvar i Kristianstad. Men huset som Billie och hennes mamma flyttar till är skrämmande och långt från alla Billies kompisar. Hon vill inte alls bo där, men mamma lyssnar inte och tror inte ett ögonblick på det Billie berättar om allt mystiskt som händer i huset. Både nya kompisen Aladdin och hennes gamla, Simona, tror henne. Nästan. Tillsammans börjar de undersöka husets historia och upptäcker då mörka och skrämmande saker.

Yummy av Eva Susso

Tolvåriga Mia och pappa har fått en lägenhet. En riktig, med möbler som socialen har skaffat. Men Mia längtar tillbaka till husvagnen i skogsdungen, där de bodde förr. Där hade hon en kompis, Gabby. Han var visserligen lite elak, men ändå en kompis. När mamma flyttar hem igen börjar lägenheten kännas lite bättre. Mamma och pappa lovar att sluta vara fulla, så kanske de får bo kvar där. När Mia sen träffar Finn med de långa storkbenen, då riktigt pirrar det i kroppen av förväntan. Han gillar henne och ger till och med ett smeknamn till Mia. Yummy! Men allt det nya är så skört. Tänk om det inte är på riktigt?