Stopp för utvisningar till Eritrea

Det blir inga fler utvisningar till Eritrea, enligt den svenska polisen.

Beskedet kom i samband med att Amnesty la fram sin senaste Eritrearapport (se deras Eritrea-expert Claire Beston i videon ovan) inför Eritreas självständighetsdag den 24 maj, då är det 20 år sedan landet blev självständigt.

är Sverige det enda land i Europa som utvisar människor till Eritrea, där Dawit Isaak sitter fängslad sen snart tolv år.

I Eritrea ses alla flyktingar numera som brottsliga. Och oräkneliga personer har fängslats helt godtyckligt, när de försökt korsa gränsen, rapporterar Amnesty.

Så här skriver TT om Amnestys rapport: 

Stockholm (TT)

Sverige är det enda land i Europa som utvisar människor till Eritrea, enligt Amnesty.

Men nu väljer den svenska polisen att inte längre verkställa utvisningsbeslut dit.

I Amnestys senaste Eritrearapport, som släpptes på torsdagen inför 20-årsdagen av självständigheten den 24 maj, framgår att flyktingar ses som brottslingar. "Oräkneliga personer har fängslats godtyckligt efter att ha gripits när de försökt korsa gränsen", skriver organisationen.

Sverige är av allt att döma det enda land i Europa som på senare år utvisat människor till Eritrea enligt Amnesty.

-Det är verkligen allvarligt att man i Sverige gör felaktiga bedömningar av risken när det gäller Eritrea, säger Madelaine Seidlitz, jurist på Amnesty International i Sverige, till TT.

Stoppar utvisningar

Men i onsdags kom beskedet om att svensk polis tills vidare inte längre verkställer utvisningsbeslut till Eritrea.

-Det är mot bakgrund av den information vi har fått. Vad jag förstår planerar nog Migrationsverket att stoppa den här typen av tvångsavvisningar. Därför förekommer vi det beslutet, säger Sören Clerton, chef för centrala gränskontrollenheten vid Rikskriminalpolisen.

Gripande och tortyr

Nästan alla eritreaner som söker får asyl i Sverige. Bifallsandelen hittills i år är 96 procent. Men i enstaka fall utvisas personer till Eritrea - nitton i fjol och fyra i år, varav två per år har skett med tvång. Dessutom finns betydligt fler utvisningsbeslut som ännu inte är verkställda.

Amnesty hävdar att eritreaner som sökt asyl utomlands ses som landsförrädare av regimen och riskerar gripande och tortyr vid hemkomsten.

-Vi tittar på just den frågan: Är det faktum att man sökt asyl i sig själv tillräckligt för att man kan råka illa ut? Jag kommer förhoppningsvis i början av nästa vecka att fatta beslut i den frågan, säger Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef på Migrationsverket.

Enligt Amnestys rapport tillåts ingen människa i Eritrea ha någon åsikt som avviker från regimens. Minst 10 000 personer sitter fängslade under "ofattbart ohyggliga förhållanden" på obestämd tid för att de "uttryckt sin åsikt, utövat sin religion eller försökt fly förtrycket".

Ola Westerberg/TT Fredrik Gunér/TT