Vänern

Snuggens fyr utanför Mariestad räddas från rivning

1:47 min

Nu ska ännu en fyr renoveras i Vänern och räddas från rivning. Den här gången handlar det om Snuggens fyr.

Nu har Mariestads Fyrsällskap satt igång och renoverat ännu en fyr och rädda den från att bli så nedgången att den måste rivas. Det är Snuggen, en av de största fyrarna runt Mariestad.

Elva personer renoverar fyren, som byggdes 1904. Först ska den ångtvättas för att sedan få rosten bortslipad och målas.

Det vita och nötta fyrhuset, som består av två våningar, står på en hög röd metallställning precis bredvid Kinnekullebanan och trots att den snart är 110 år gammal så är den i förvånansvärt bra skick, enligt arbetsledaren Bo Björk.

– Den här fyren är faktiskt riktigt skaplig. Men visst är det en del jobb. Vi har väl fjorton dagars jobb här, Men sedan blir den fin för Mariestadsborna.

Andra fyren som rustas upp
Snuggen, som kostar mellan 10 000 och 15 000 kronor att renovera, är den andra fyren som Mariestads fyrsällskap tar sig an och rustar upp. Den första var den lilla fyren Röskär som står en bit ut i inloppet till Mariestad och som fixades i ordning för två år sen. 

Engagemanget kring att rädda fyrarna har vuxit sig stort. Mariestads Fyrsällskap har nu 250 medlemmar.

– Jag kunde inte drömma om att det skulle bli så här när vi för knappt fem år sedan startade föreningen, säger fyrsällskapets ordförande Lennart Högstedt.

Redan till hösten kan det vara dags för nästa fyr att få en ansiktslyftning.

– I Nolhagen, som ligger 700 meter norr om den här fyren, har vi två fyrar och det är en liten fyr som står som ett litet troll i skogen. Den tror jag vi ska ta sedan, säger Mats Palmerius i fyrsällskapet.