Hemmet - borg som alltid möblerats med omtanke

3:46 min

Vårt hem har alltid varit viktigt. Av naturliga skäl, vi tillbringar ju mycket tid där. Det handlar om köp och sälj, renovering och möblering.

SR Minnen har letat fram radioprogram ur det förgångna, som inriktar sig på inredning. Vi börjar 1938 då Olof Forsen besöker hemmafrun Elin Wennerholm som bor på en gård i Fantebo. Hon har inte fått in alla moderniteter ännu.

I samma program, Tusen steg och bara ett - Om det gamla och det moderna köket, talar Olof Forsen med Olena Sennton i sitt moderna, men lilla, kök i Södertälje.


 

Möblerade hem för 3 000 kronor

Bondeförbundets ungdomsorganisation, SLU, anordnade på 1940-talet, en heminredningstävling där deltagarna först skulle gå i studiecirklar, för att sedan sätta ihop ett hem på två rum och kök, med en kassa på 3 000 kronor. Gunnar Helén intervjuar initiativtagaren Rut Gustafsson om tävlingen, samt en av de tävlande.


 

Finrummets betydelse

Programmet Familjespegeln - finrummet, handlar om just finrummet. Birgitta Karlström gör intervjuer med människor som berättar om sina finrum. Med Lisa Söderberg och Lena Larsson.


 

Tre generationers hem

I Kulturradions program Hem ljuva hem - ett program om heminredning i tre generationer, analyserar Ann Mårtens stil och smak i sitt föräldrahem, sitt eget hem och sin sons hem. Till sin hjälp har hon Tom Hedqvist, textilkonstnär, och Dagens Nyheters inrednings- och designskribent Rebecka Tarschys.

Lyssna mer om hemmet i Tendens temavecka: