Skillnaden mellan fattiga och rika har blivit större i Sverige

Sverige har tidigare varit ett land där skillnaden mellan människors inkomster har varit ganska små. Men de senaste åren har skillnaden mellan fattiga och rika ökat rejält. Det visar en ny undersökning från organisationen OECD.

OECD har studerat några av världens rikaste länder, bland annat i Europa och Nordamerika. Forskarna har tagit reda på hur mycket pengar en genomsnittlig person tjänar i varje land. Den som tjänar mindre än häften av en genomsnittlig inkomst räknas som fattig, enligt OECD.

År 1995 var det knappt 4 procent fattiga i Sverige. Nu är det mer än 9 procent fattiga. Så det är är alltså 9 procent som har mindre än hälften av en genomsnittlig inkomst.

Skillnaden mellan rika och fattiga ökar i hela världen, men den ökar snabbare i Sverige än i andra länder inom OECD.

Det här är också en utveckling som har pågått under lång tid. Skillnaden mellan fattiga och rika har ökat ända sedan 1980-talet. Fast den snabbaste förändringen har varit under de senaste åren.

En förklaring till det är att politikerna i regeringen har ändrat skatterna. De som arbetar har fått betala mindre i skatt än de som är arbetslösa, studenter eller pensionärer. Det betyder att skillnaden i ekonomi har blivit större mellan de som har jobb och de som inte har jobb.