Sjukhusmaten ska lagas i Uppsala och Enköping

1:42 min

Den borgerliga majoriteten i landstinget satsar nu på eget tillagningskök både på Akademiska sjukhuset i Uppsala och på lasarettet i Enköping. Under 2015 ska köken stå klara att serva patienter och personal med nylagad mat. 

Det är bland annat patienternas klagomål på kvaliteten på maten som idag körs från Västerås som ligger bakom beslutet, säger Ludvig Larsson (FP).

– Vi har fått kritik från patienter på att maten inte är tillräckligt god och det är inte bra när man ligger på sjukhus. Man måste få i sig näring och är inte maten aptitlig då äter man inte. Sedan ser vi att vi kommer att kunna laga maten på plats i Uppsala och i Enköping, utan att det blir dyrare, säger Ludvig Larsson.

Sen 2009 har landstinget i Uppsala köpt mat från landstinget i Västmanland. Men från 2015, då det avtalet går ut, är det slut med det. På Akademiska sjukhuset ska nu satsas 70 miljoner på att bygga det nya köket alldeles intill personalrestaurangen, Blå Korset.

På Enköpings lasarett satsas sex miljoner på att rusta upp det befintliga köket.

Enligt landstingets beräkningar kommer hela den här lösningen att bil billigare än att köpa in mat, även inräknat investeringen på 70 miljoner på Akademiska.

Nylagad mat ska det alltså bli, kanske 20 rätter att välja på varje dag för patienter och personal.

I Enköping kommer maten inte att behöva kylas ner efter tillagning, men på Akademiska blir det nödvändigt att tillämpa den så kallade "cook and chill"-metoden, och att maten sen värms ute på avdelningarna.

Men dietisten Susanna Fredén på Akademiska menar att det inte ska behöva försämra smaken på maten.

– För de flesta så blir kanske maten lite godare när den inte behöver fraktas så långt, när tiden mellan tillagning och servering kanske blir lite kortare. Jag tror också att menyn kan förändras lite grand när man lagar den på plats. Och om man får in en patient akut som behöver specialkost, så underlättar det ju att ha nära tillgång till köket, säger hon.

Det slutliga beslutet om satsningen tas på tisdag 21 maj i landstingets produktionsstyrelse.