Så hindrar du telefonförsäljaren

Det är svårt att skydda sig helt och hållet från telefonförsäljare. Men det finns några knep, som försvårar för försäljaren.

Om man tidigare varit kund hos ett företag har försäljarna tillåtelse att höra av sig och försöka sälja. Har man gett ut sitt nummer, via tävlingar, eller hemsidor, riskerar det också att hamna hos telefonförsäljarna. Det finns dessutom företag som säljer listor över folk som tidigare köpt saker.

Via Nix kan man registrera sitt telefonnummer och därmed stoppa försäljarna. Dock går det inte att spärra sitt mobiltelefonabonnemang.

Om ett företag ändå hör av sig, trots att man anmält sitt nummer hos Nix, kan man skriftligen kontakta det och säga att man förbjuder det att höra av sig igen.

Hjälper inte det är nästa steg att kontakta Konsumentverket, eller den kommunala konsumentvägledaren. Man kan därefter göra en skriftlig anmälan till DM-nämnden, Etiska nämnden för direktmarknadsföring, som övervakar att NIX-reglerna följs. I sista hand kan man göra en polisanmälan om ofredande.

Det finns dessutom appar, som kan förvana om vem det är som ringer. Ett annat sätt, som en läsare påpekar, är att skaffa nummerpresentatör.