Kräver lagändring för att komma åt nätvåldtäkter

1:39 min

Svenskar ska ha beställt våldtäkter på barn i Sydostasien över nätet. Sedan har de tittar på övergreppen i sin dator. Men lagen gör att beställarna inte kan dömas för våldtäkt.

– De här övergreppen hade inte skett om det inte fanns en efterfrågan om det inte hade funnits en förövare som hade suttit och gjort beställningen. Därför kan det behövas en diskussion om vem som är förövare. Är man skyddad för att man sitter bakom en datorskärm, ska ett brott ses mildare för att man sitter bakom en dataskärm det är den diskussionen vi vill se, säger Lotta Persson på organisationen Ecpat, som jobbar mot övergrepp på barn.

Rikskrim utreder nu minst tre nya fall där personer beställt våldtäkter på barn via nätet. Övergreppen ska ha skett direkt hem till beställarnas datorer.

Ecpat ser här brotten är så allvarliga så att lagstiftningen behöver ses över. Är brottsrubriceringen, anstiftan till stämplingsbrott där man försöker få någon annan att begå brott, och stämpling när man försöker få någon att begå brott men där övertalningen inte lyckas.

I nuläget ligger inte det inte ens på medhjälp till våldtäkt och Lotta Persson tycker att man till och med att man kan överväga om det ska ses som en våldtäkt.

På Rikskriminalpolisen ser man det som en läskig utveckling.

– Det betyder att man kan ta del av övergrepp där man inte är fysiskt närvarande. Det är en trend att det blir vanligare och vanligare att vi hittar den här typen av ärenden, säger Björn Sellström, som utreder de här brotten på Rikskriminalpolisen.

Det handlar om personer som med hjälp av en bankdosa och en internetuppkoppling kan beställa våldtäkter på barn direkt på nätet. Rikskrim utreder minst tre fall utöver det som redan gått till domstol. Svenskar har betalat någonstans mellan 20-50 dollar för att få se på övergreppen.

– Det som är väldigt olyckligt i det här är att de här barnen har en relation till de här vuxna. Det kan vara föräldrar, närstående släktingar eller grannar. Inte sällan är det kvinnor som står för det här övergreppen, säger Sellström.

– Det är inte en reell våldtäkt man begår, utan man förmår ju någon annan att begå en våldtäkt. Det betyder att det blir ett stämplingsbrott och i bästa av världar kan man kanske få det till medhjälp till våldtäkt. Men det är en ganska snårig lagstiftning, här tycker jag att det gäller för lagstiftaren att följa med i utvecklingen och följer med verkligheten, säger Björn Sellström.