Psykpatienter oroliga för regeringsförslag

1:48 min

Patientföreningarna oroas av regeringens planer att skärpa sjukskrivningsreglerna för psykisk ohälsa.

Regeringen vill bland annat att de som sjukskrivits för psykbesvär ska fortsätta jobba deltid. Bakgrunden är att allt fler sjukskrivs allt längre för till exempel depression och utmattning.

– Jag tycker det är bra att man tittar på, eftersom det är så många som är sjukskrivna med psykisk ohälsa. Men mår man dåligt så kan man pröva att vara sjukskriven på riktigt på heltid. Men den där kontakten och relationen bör finnas och bör vara på patientens egna villkor, så att man själva kan påverka vilken kontakt och i vilken omfattning man eventuellt kan vara på jobbet, säger Jimmie Trevett på Riksförbundet för social och mental hälsa.

Nästan fyra av tio sjukskrivna har en psykisk diagnos. Gruppen med psykiska besvär ökar hela tiden och sjukdomstiden blir allt längre.

Därför har regeringen i dag gett Inspektionen för socialförsäkringar i uppdrag att utreda systemet. Det kan vara så att det fungerar på somatiska besvär, men inte psykiska.

En tanke som socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har ventilerat i dag är att många kan må sämre av att vara hemma från jobbet.

– Sjukskrivning och psykisk ohälsa riskerar att bli lång. Dessutom kan det var på det sättet att det inte alls är säkert att den som är drabbad av psykisk ohälsa blir bättre av att inte vara del av ett sammanhang, att inte komma till jobbet, säger han.

De patientföreningar som vi har pratat med håller med Ulf Kristersson. Men de är rädda att nya regler kan tvinga folk som inte kan jobba ens ett par timmar i veckan.

– Jag tycker inte att det är helt fel att man behåller relationen med sin arbetsplats. Men det måste vara på den egna individens villkor, inte på arbetsgivarens villkor, säger Jimmy Trevett.

Riksförbundet Balans är rädd för att nya regler kan få motsatt effekt, att folk blir sjukare av att tvingas till jobbet.

Carl von Essen på förbundet Psykisk Hälsa bedömer att Ulf Kristerssons förslag kan fungera för vissa.

– Men att det skulle vara enda lösningen på ett så här gigantiskt problem har jag väldigt svårt att tro, säger han.