Två bävrar infångade av polis under samma natt i Västerås

3:21 min

Polisen blev tvungna att fånga in och transportera två bävrar under natten mellan söndag och måndag. En av dem gav sig ut på motorvägen innan polisen lyckades övermanna den och få tillbaka den till vattnet. 

– Den knallade ut på motorvägen och jag springer efter den och föser den tillbaka till parkeringen, säger Martin Östholm som är den polis som fångade in den ena bävern. 

När bävern var tillbaka på parkeringen är frågan vad polisen ska göra med den. Först försöker de fösa in bävern i en bur med hjälp av ett skynke men när det inte fungerar och bävern försöker ge sig iväg igen byter Martin Östholm taktik. 

– Jag slänger skynket över bävern för att försöka få den lite förblindad. Det tror jag fungerade ganska bra. Han stod still då i alla fall. 

Efter att bävern fått skynket över sig tog det några försök innan poliserna lyckats få in den i buren ordentligt. Sedan kunde återförenas med sin kompis som fångats in vid polishuset tidigare under natten. 

– Jag tror att de här tre bäverärendena, för ett halvår sedan, den tidigare under kvällen och den här som vi plockat in är de tre som vi haft. 

Martin Östholm säger att han inte har någon speciell kunskap om bävrar men att han har läst på lite efter det här infångandet. 

– Jag har sett att någon dog av en vitrysk bäver efter att ha blivit biten i någon kroppspulsåder. Så det var ju skönt att jag inte visste det då. 

Mattias Rensmo
mattias.rensmo@sverigesradio.se