Fredsfartyg till Stockholm

2:08 min

Det japanska fredsfartyget Peace Boat kom i dag till Stockholm. Aktivisterna ombord vill uppmärksamma kravet om ett internationellt förbud mot kärnvapen.

En av dem är Eiko Nisoida, en av allt färre som kan berätta om atombombningen över staden Nagasaki i Japan.

– Jag  såg fallskärmarna som föll från himlen, och så kom ett fruktansvärt kraftigt ljud. Jag blev så rädd ... La mig på marken och kramade ett träd, säger Eiko Nisoida.

Hon var sju år i augusti 1945 när den amerikanska atombomben släpptes över Nagasaki. Att den här  bomben var speciellt farlig och föll med fallskärm för att flygplansbesättningen skulle hinna undan fick hon berättat för sig senare.

Eiko Nisoida är en av allt färre som fortfarande kan berätta om hur det är att utsättas för en atombomb, att ha sett så många dö, och kampen efteråt för de överlevande, en livslång kamp.

– Kärnvapen är fruktansvärt. Jag har varit sjuk många gånger i mitt liv och undrar alltid om det är strålningen som är orsaken, säger hon.

Att vara överlevande från atombombningarna i Japan har delvis varit belagt med skam. Men nu vill Eiko Nisoida berätta. Hon åker jorden runt med den japanska fredsorganisationen Peace Boats fartyg,  just i dag i Stockholm där aktivisterna träffar politiker och fredsorganisationer.

Grundaren Tatsuya Yoshioka säger att det skulle gå att förbjuda kärnvapen och nämner begränsningarna av landminor som ett lyckat exempel.

Nu vill han att människor och politiker över hela världen ska lyssna och prata med de sista överlevande från atombombningarna 1945 över Hiroshima och Nagasaki. När människor pratar med varandra, då finns det hopp, säger han.