P-hus på fem våningar byggs vid Akademiska

2:11 min

Nu ska det bli slut på parkeringskaoset på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Ett parkeringshus ska byggas i fem våningar på den nuvarande parkeringen, till en kostnad av 220 miljoner kronor.

På tisdag tar den borgerliga majoriteten i produktionsstyrelsen beslutet, säger ordföranden Ludvig Larsson (FP).

– Vi har väldiga problem med brist på parkeringar i dag, och det kommer att bli ännu värre när vi drar i gång med de stora byggprojekten här. Därför är jag jätteglad för att vi kan fatta ett beslut om att bygga ett nytt parkeringshus. Det kostar ungefär 220 miljoner, och det ska finansieras helt och hållet av parkeringsavgifter, så det blir ingen kostnad för skattebetalarna, säger Ludvig Larsson (FP), ordförande för landstingets produktionsstyrelse.

Bristen på p-platser har varit en fråga som väckt stark irritation hos personal och patienter och besökande under en följd av år. Så här har det låtit när Upplandsnytt tidigare rapporterat om saken:

– När jag jobbar kväll får jag aldrig en parkering, utan man får åka runt, runt, runt. Och ibland blir man tvungen och ställa sig så att man får parkeringsböter. Det är pinsamt, det är katastrofalt, berättar en kvinnlig anställd.

– Det är kaos, det finns ju inga parkeringar, jag tycker det är för djävligt, säger en kvinnlig besökare.

– Det är bedrövligt. I dag hade jag tur, annars brukar man få ställa sig ända där borta vid Studenternas och gå hit, säger en man.

– Jag står nere på stan och går hit, det är enda chansen, säger en manlig patient.

Så har det alltså låtit då parkeringsfrågan tagits upp, men i slutet på det här året ska byggnationen av det nya p-huset vara i gång, och sedan beräknas det ta 1,5 år att bygga.

– Vi kommer att kunna öka på antalet platser från 250 till 580, alltså ett tillskott på 330 platser, säger Thord Hägg, chef för Landstingsservice.

Parkeringshuset kommer att ha samma höjd som ambulansstationen som ligger intill. Hur dyrt blir det då att ha bilen där?

– Det är inte bestämt, men vi har utgått från den taxa vi har i dag på 25 kronor per timme för besökare, så den nivån är den vi räknar med att det ska kunna bli framöver också, säger Thord Hägg.

Den rödgröna oppositionen är kritisk mot det som nu är på gång. Vänsterpartiets Sören Bergqvist kommer att gå emot majoriteten på tisdag:

– Vi måste framför allt inrikta oss på att få ner antalet bilar som åker till och från sjukhuset. Det finns andra åtgärder att vidta, bättre kommunikationer med bussar, vi behöver också se över subventioneringen av parkeringsplatser för personal, säger Sören Bergqvist (V).

– Det finns många som inte kan ta sig hit med buss eller tåg. Bor man inte i närheten av en busslinje så är det ju lite svårt att ta bussen till Akademiska, svarar Ludvig Larsson (FP).