Sydsverige

Långa fängelsestraff för dejtingligan

Två kvinnor och två män döms till långa fängelsestraff och utvisning för att ha drogat och rånat män som de träffat genom dejtingsajter.

Ligan har begått flera grova rån under 2012 i Halland, Skåne, Småland och Blekinge.

Alla fyra döms av Malmö tingsrätt för rån, försök till rån och förberedelse till rån. De ska också utvisas och förbjuds att återvända till Sverige under de närmaste 15 åren. Kvinnorna döms till vardera sju års fängelse medan de båda männen får fängelse i sex och ett halvt år.

Ligan letade upp män på dejtingsajter och rånade dem efter att de drogats med livsfarliga preparat har åtalats. Offren har slagits ut av en medicincocktail som serverats i kaffe eller drinkar.


När männen somnat tog
kvinnorna deras värdesaker och fick hjälp av sina medbrottslingar att snabbt försvinna med stöldgodset.

Det gäller sju grova rån under 2012. Två rånförsök avbröts – i ett fall för att mannens son var hemma, i det andra för att det tänkta offret inte drack kaffet som kvinnorna serverade.

Åklagaren utesluter inte att fler råkat ut för ligan.

– Jag såg det som en given utgång att de skulle komma att dömas för detta. Jag ser att det var en god utgång och jag tror att mina klienter är nöjda med det, säger Michael Runersten, som var försvarare.

Varken han eller åklagaren har hunnit läsa igenom domen ordentligt och kan inte uttala sig så mycket mer än så.

– Utifrån vad de döms för så är jag nöjd med påföljden. Sedan får jag sätta mig ned och analysera ifall jag är nöjd med att de bara döms för brott av normalgraden eller om jag fortfarande anser att det ska bedömas som grovt brott, säger åklagare Mårten Alvinsson.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se