Snabba skönhetsbehandlingar är en het trend

1:39 min

Trots att lågkonjunkturen biter sig fast och konsumtionen minskar är det högtryck för skönhetssalongerna. På fem år har omsättningen ökat med 50 procent.
– Förklaringen är enkel, säger Annica Jouensuu, ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Lyftet för skönhetsvården kom strax före finanskrisen och sedan dess har kurvorna pekat rakt uppåt.

– När man inte har råd att renovera huset eller köpa en ny bil så lägger man pengar på sådant här i stället. För hur det än är så vill ha den här lyxen, vi vill unna oss någonting.

Nya siffror från Statistiska Centralbyrån visar att landets drygt 3 000 skönhetssalonger förra året omsatte 1,2 miljarder kronor. Det är en ökning med 50 procent på fem år.

Mest populärt är att göra en ansiktsbehandling och ta bort generande hårväxt.

– Samtidigt finns det en helt ny trend, säger Annicka Joensuu, ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation.

Hon berättar att kunderna efterfrågar mycket quick fix behandlingar. Alltså att man gör snabba behandlingar som ger resultat.

– Man har kanske inte tid att stanna på salongen i en och en halv timma utan vill ha effektiva behandlingar på kort tid.

De goda åren gör att hudterapeuten Denni Vulic i dag har råd med en deltidsanställd och två timanställda på sin salong i Stockholm. Hit kommer framför allt kvinnor som månar om en välskött kropp.

I snitt lägger de mellan 10 och 20 000 kronor per år på olika behandlingar. Men männen är på frammarsch och de har andra krav än kvinnor.

– Män vill att det ska snabbt och de vill ha det enkelt. Ibland kan de säga "men vadå krämer, det är väl samma sak vilken man än tar". Då säger jag att så kan får man tycka och tänka och så frågar jag "dricker du whiskey?" Ja, säger de och då säger jag att då dricker du väl vilken whiskey som helst men "oh, nej", säger Denni Vulic, hudterapeut.