Regeringen vill försvåra pengatvätt

Regeringen vill göra det svårare att tjäna pengar på brott. Den som till exempel sålt narkotika och sedan investerat vinsten i ett lagligt företag ska framtiden inte bara fråntas pengarna från knarkhandeln, utan också den vinst som gått ut från företaget.

Förslaget presenteras i dagarna. Justitieminister Thomas Bodström ger ett exempel:

– On man har tjänat pengar på narkotikaförsäljning och sedan investerar de pengarna i en restaurang så ska man i framtiden också kunna ta restaurangens vinst. På så sätt ska man kunna stoppa vinsten och inte låta de som begår brotten komma undan genom att investera pengarna i olika saker, säger Thomas Bodström.

Varför inför ni den här bestämmelsen?

– Detta bygger på en överenskommelse i EU. Vi har dock gått lite längre i vissa fall. Det är ett viktigt vapen för att slå till mot det känsligaste som finns när det gäller ekonomisk brottsllighet, nämligen pengarna och utbytet av brotten.

Svårare att tvätta pengar
Tanken med förslaget är alltså att det inte ska gå att tjäna på att investera pengar från brott. Det ska med andra ord bli svårare att tvätta pengar.

Det handlar inte alls enbart om knarkhandel, utan även om pengar som tjänats på andra brott, allt från bedrägerier till stölder. Förslaget ska gälla redan från den 1 juli.

Flera nya regler
Paketet innehåller även en rad andra ändringar som alla ökar polisens möjligheter att beslagta pengar eller hjälpmedel vid brott.

Här är några konkreta exempel:

  • Den som sålt vapen ska kunna fråntas pengarna. Det går inte i dag eftersom vapenhandel kan ge för låga straff.
  • Den som langat sprit ska inte bara bli av med spriten, utan också alla hjälpmedel som han eller hon använt vid langningen: allt från bilen till mobilen och lokalen.
  • Nya regler införs också för piratkopiering. Den som säljer piratkopior av till exempel skivor eller filmer ska kunna bli av med både pengarna och piratkopiorna.

– Det är ju frågan om förluster för företag och för staten i uteblivna skatteintäkter på flera miljarder, säger justitieminister Thomas Bodström.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se