FREDAGSINTERVJUN 17 maj 2013

Miraklet i Göttröra gav henne kraft

19 min

När Caroline var 10 år skulle hon resa och besöka släktingar i Polen med sin mamma. Det blev en resa som kom att påverka hennes liv för alltid.

Bara några minuter efter att planet lyft från Arlanda låg det brutet i tre delar på ett fält i uppländska Gottröra. Caroline klarade sig undan med några enstaka blåmärken men den där dramatiska morgonen i december 1991 satte naturligtvis djupa spår inom henne. Men Caroline, som i dag bor i Rävlanda, menar att det inte enbart var en negativ upplevelse. Snarare tvärtom faktiskt.

- Det här att jag varit med om något som egentligen har borde ha tagit livet av mig har gett mig en drivkraft att göra saker som jag inte tror att jag hade haft annars. Olyckan har varit en både negativ och positiv upplevelse för mig. Men mest postiv, säger hon.

Redan några månader efter olyckan flög hon igen. Några släktingar i Göteborg köpte biljetter till henne för att hon, som då bodde i Stockholmstrakten, skulle komma och hälsa på henne. Och det var självklart för henne att genomföra den resan.

-Det kändes jättebra att få komma upp i luften så snabbt igen och inom mig var det som att jag visste att det här planet inte skulle krascha, säger hon om känslan att kliva ombord på ett plan igen efter upplevelsen i Gottröra.

Men helt opåverkad av det hela är hon inte. Än i dag tycker hon att det är lite obehagligt att flyga och efterfrågar alltid att slippa sitta vid motorerna eftersom ljuden rikskerar att göra henne nervös. Hennes doft- och ljudminnen från hur det var att sitta i olycksplanet är nämligen fortfarande kristallklara. Oftast brukar också flygbolagen och personalen visa stor förståelse för henne och tillgodose hennes önskemål. Hon säger också att hon har blivit väldigt mycket mer uppmärksam på detaljer i och kring planen under flygningar. Men det har inte hindrat henne från att resa till exotiska resmål över hela världen.

Obehagskänslan över att flyga finns alltså kvar såhär över 20 efter olyckan. Och den har ökat lite i styrka den senaste åren. Vilket hänger ihop med att han har fått barn.

-Barnen är mitt liv och det är rädslan över att inte få finnas där för dem som har fått mig att bli mer orolig för att flyga, säger Caroline King. På något sätt kan det kanske vara så att det var först när barnen kom in i bilden som jag riktigt insåg vad det var jag har varit med om och hur nära det var att jag hade dött där 1991.