Karlkrona

Äldre får sin lunch en timme efter frukosten

1:31 min

Att det går bara en timme mellan frukost och lunch är vardag för vissa av Karlskronas gamla. Det menar hemtjänstpersonal och fackförbundet Kommunal. Orsaken är ett allt för tajt schema, som i sin tur är orsakat av nedskärningar.

– Ibland får den sista brukaren sin frukost vid tio, halv elva. Sen får de sin lunch vid halv tolv, tolv. Det är inte okej att de får sin frukost så sent, bara för att vi har för mycket att göra.

 Är de hungriga när de får lunch då?

 –  En del säger att de inte är hungriga. Men de äter ändå.

Fullproppat schema
Nedskärningarna på Karlskrona kommun gör att hemtjänstpersonalen inte hinner med säger hon och får medhåll av fackförbundet Kommunal.

Schemat är så fullproppat att de gamla som är sent på hemtjänstens runda ibland bara har en dryg timme mellan frukost och lunch.

Kan vara farligt
En sen frukost och en lång nattfasta kan till och med vara farligt, enligt äldreförvaltningens egen dietist Åsa Ottosson.

 – Abslout. Då kan det påverka muskelmassan i kroppen. Det är inget man ska sträva efter, säger hon.

"Alla ska få sin hjälp"
Annika Tronje som är socialt ansvarig sjuksköterska i kommunen kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna. Hon betonar att alla ska få den hjälp de behöver. Om någon är missnöjd, ska de höra av sig.

Nu på onsdag samlas Karlskronas politiker för att det ska sparas in ytterligare på vården av gamla.

"Får inte sina timmar"
Erika Magnusson menar att vården redan nu är bristfällig. Trots att personalen ofta hoppar över raster får de gamla sällan de timmar hemtjänst som de har beviljats.

 – Man kan inte vara där hela den tiden som de är beviljade. Då skulle man aldrig hinna med hela morgonarbetet utan den sista skulle få frukost vid halv ett, säger Erika Magnusson.

Olof Peterson
olof.peterson@sverigesradio.se