Nyköping

Pilotföreningen stödjer LO:s planer på bojkott mot Ryanair

1:01 min

Ytterligare ett LO-distrikt planerar att uppmana sina medlemmar att bojkotta flygbolaget Ryanair.

På tisdag ska frågan diskuteras i LO:s mellansvenska distrikt utifrån att man anser att flygbolaget Ryanair, som flyger från Nyköping, hindrar sina anställda från att engagera sig fackligt. LO får nu också stöd från Svenska Pilotföreningen.

De senaste veckornas förnyade uppgifter om att flygbolaget Ryanair motarbetar och även avskedar anställda som vill organisera sig fackligt får nu den fackliga organisationen LO att agera.

– Just på grund av deras arbetsgivarpolitik, det är inte okej. Det har blivit så påtagligt nu det har framkommit väldigt starka fakta om att de inte är schysst att behandla personal på det här sättet, det är inte förenligt med svensk arbetsgivarpolitik, säger Majlene Ahlgren, ordförande i LO:s mellansvenska distrikt.

LO-diskriktets planer välkomnas av Svenska Pilotföreningen som länge kämpat för att Ryanairs kabinpersonal ska få organisera sig fackligt.

– Vi välkomnar alla försök att påverka Ryanair. Bolaget gör allt de kan för att få piloterna att inte våga gruppera sig i en facklig sammanslutning, säger Anders Kjellgren, ledamot i Svenska Pilotföreningens styrelse.

Enlig Kjellgren riskerar Ryanairs piloter sparken om de skulle organisera sig fackligt.

– De har till och med gjort det skriftligt, och det är allvarligt att man faktiskt till och med går emot Svensk föreningsrätt, säger Anders Kjellgren.

Det var i ett reportage i TV4:s program Kalla fakta som piloter hos Ryanair berättade om sin arbetssituationen och att de kan få sparken om de säger något nedlåtande om bolaget.

Efter programmet beslutade LO-distriktet i Värmland att uppmana sina 46 000 medlemmar om att bojkotta lågprisflygbolaget, en åtgärd som nu också kan bli aktuell i det mellansvenska distriket där sörmland ingår..

– Jag tycker att de gjorde ett riktigt ställningstagande i Värmland, säger Majlene Ahlgren.

Anders Kjellgren på Svenska pilotföreningen tror att en bojkott av flygbolaget kan komma att påverka bolaget.

– Ja, åtminstone får passagerare som flyger med Ryanair en påminnelse om vad det är för bolag man anlitar när man köper en billig resa, säger han.

Men för att verkligen påverka bolaget måste det upp på europeisk nivå, menar han.

– För att i alla fall erkänna rätten för samtliga anlitade anställda att gruppera sig fackligt, det är det minsta man kan begära, säger Anders Kjellgren.

På tisdag ska LO-distriktets styrelse att ha möte och enligt Majlene Ahlgren kommer frågan att diskuteras.

– Det är föreningsrätts kränkning att man inte har rätt att organisera sig fackligt, säger hon.